На 4 януари 1971 година в 6 часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата информационно-музикална програма "Хоризонт", която и днес е с най-висока степен на обществено доверие, според годишния доклад на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета Оксфорд. Новините на кръгъл час, актуалните коментарни блокови предавания и най-богатата музикална фонотека правят "Хоризонт" безспорен лидер в българския радио ефир вече повече от пет десетилетия.

На същата дата преди 52 години се ражда и най-авторитетното предаване на БНР за обществен диалог - "Неделя 150", което е сред най-цитираните и днес с гласовете и въпросите на Диана Янкулова и Явор Стаматов.

Програмата на "Хоризонт" става 24-часова три години по-късно, през септември. Също на 4 януари, но през 1989-а, се появява и друго емблематично предаване "12+3", а 42 години от първото излъчване днес отбелязва "Хоризонт за вас".

От 4 януари 1971 г. Втора програма на Българското национално радио носи името "Христо Ботев". В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.), съществуващите дотогава програми "Знание" и "Орфей" на БНР, са преструктурирани и програма "Христо Ботев" поема техните характеристики и функции. Така тя се развива и утвърждава като най-голямата и авторитетна българска медия за култура, образование и музика.

Запазване и отстояване на принципите на плурализма, чрез представяне на различни гледни точки към актуалните и важни за обществото теми от страната и света, поддържане на високи професионални стандарти и журналистическа етика, развитие на програмното съдържание в отговор на всичко, което вълнува аудиторията по всички информационни канали - чрез ефира и онлайн, е онова, което продължава да държи високо летвата на гарантираното качествено, достъпно и проверено съдържание, което създават журналистите, музикалните редактори и техническите екипи на националните програми на БНР. Защото гласът на радиото - това са хората и те го правят силен, значим и свободен, във всеки миг и всяка секунда.\

Слушайте го в ефира на "Хоризонт" и "Христо Ботев" и онлайн на binar.bg!

Честит празник!

Подробности - ТУК >>.