Емблематичният ресторант "Синият лъв" в центъра на София става детска ясла. Това сподели кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Сградата се намира на ул. "Иван Вазов" 6 - близо до Народния театър и Министерството на финансите.

"В централна София няма достатъчно места в детските градини и (особено) ясли. Няма и общински парцели за строеж на нови. Повечето общински имоти в район Средец са административни сгради, партийни клубове и централи, заведения. Такъв е случаят с ресторант "Синият лъв", споделя Трайков във Фейсбук.

"Планът е, докато трае процедурата за промяна на предназначението на сградата за детска ясла, да бъде служебно възложен и след това изпълнен проект за създаване на общински детски център "Синият лъв". Ако не се появят усложнения, той може да заработи в първото тримесечие на 2021 г.", уверява кметът.

Трайков също така благодари на главния архитект на София Здравко Здравков за подкрепата и обещаното съдействие да се реализира предложението ресторантът да стане детско заведение. В социалната мрежа районният кмет споделя, че ще разчита на подкрепа и от страна на общинските съветници в СОС.

Днес имаше протест пред Столична община на родители, чийто деца не успяха да се класират за яслите и детските градини. По-късно те бяха приети от зам.-кметът Тодор Чобанов, който им гарантира, че от есента в София ще се разкрият още места.

Родителите също така поставиха и искането на тези, чийто деца не са приети, общината да им предостави ваучери на стойност колкото струва издръжката на едно дете в държавна градина.

По-късно стана ясно от думите на родителите, присъствали на срещата, че Чобанов изрично е заявил, че общината е "ЗА" ваучери за необщински заведения, но предстоят още разговори.