След като миналата седмица стана ясно, че у нас са били спрени телефонни измами от Малдивите (+960), експерти обясняват как точно са се случвали те. 

Последните случаи са регистрирани между 28 януари и 2 февруари. Непознат номер - най-често от Малдивите, Алжир, Конго и Науру, позвънявал само веднъж с цел да получи обратно повикване. 

"Обратното обаждане винаги е насочено или към номер с добавена стойност, или към международен разговор с по-висока тарифа. Обикновено се използват по-екзотични дестинации с оглед по-високото тарифиране. Целта е да се получат максимален брой обратни обаждания, които се таксуват с цел измама и злоупотреба. Специално за Малдивите тарифирането започва от 1.99 лв./мин. и може за предплатена карта да достигне 2.40 лв./минута", обясни пред Нова телевизия Тинка Капитанова от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). 

"Очакват вие да се обадите, защото така давате вашето съгласие от вашата сметка да напусне определено количество пари, свързани с този телефонен разговор", добавя експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски. 

Номерата, които се прозвъняват, се избират от софтуер на случаен принцип, разкриват още експертите. Обажданията най-често са от напълно обикновен номер и потребителите трудно могат да разпознаят, че зад него се крие импулсен телефон, предупреждават от "Активни потребители". Така само за минута може да платим 7-8 лв. 

От КРС съветват преди да върнем обаждане, да проверяваме номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор за повече подробности и дали е безопасно. Телекомите пък съветват абонатите си да не връщат на повиквания от екзотични острови, особено ако нямат познати там. 

Схемата с трупане на импулси от съмнителни номера не е нова, а държавите, от които се звъни, се сменят непрекъснато и достигането до организаторите е почти невъзможно, добавят още експертите. И в същото време, измамниците ставали все по-изобретателни.