В последните 13 години Великобритания беше топ дестинация и средно между 10% и 15% от студентите в британските университети бяха от ЕС. Всяка година около 2500 българи започваха бакалавърска или магистърска програма в британски университет. Във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз от 2021/22 учебна година европейските студенти ще плащат учебни такси на нивата, които плащат студентите извън ЕС. Спира се и студентското кредитиране. Какви са перспективите за българските кандидат-студенти за образование в чужбина коментира експертът Ели Тончева от консултантска агенция "Едланта".

- Каква е ситуацията с университетите във Великобритания в момента?

- След като Брекзит стана реалност, се очакваше, че ще има промяна по отношение на статута на европейските студенти и таксите за университетите във Великобритания. Преди около седмица британското правителство обяви, че от есента на 2021 г. университетите в Англия ще изискват европейските студенти да плащат такси на нивата, които плащат студентите извън ЕС. За Шотландия ситуацията също е много интересна. Тя привлича европейски и в частност български студенти, не само с известните си университети, но и с факта, че българските студенти могат да учат там безплатно. Таксата от 1820 паунда на година се опрощава от шотландското правителство за граждани от ЕС, които завършат обучението си успешно. В понеделник обаче, Шотландия обяви, че за съжаление, в резултат на Брекзит, от есента на 2021 г. няма да могат да продължат в бъдеще с тази практика.

Ето защо, за много от българските кандидат-студенти, които вече имат завършено средно образование и желаят да учат във Великобритания, сега е последният шанс да го направят при завареното положение - 9000 паунда годишна такса за обучението в Уелс, 9250 паунда - в Англия и Северна Ирландия, достъп до студентско финансиране чрез заем и безплатно обучение в университетите в Шотландия. "Последният влак" е именно сега.

- Какви са конкретните параметри на промените?

- На първо място това е по-висока такса - минимум около 11 000 паунда на година, за разлика от сегашните 9250. Всеки университет в Англия самостоятелно ще определя таксите си, в зависимост от специалността. Втората промяна за европейските студенти е, че няма да имат достъп до финансиране чрез студентски заем, както беше досега. Към момента студентският заем за бакалавърски програмипокрива 100% таксата за обучение за целия (3 или 4-годишен) период, и е голямо улеснение за българските студенти и техните семейства. Друга промяна, чиито параметри се договарят в момента е, че след 1-ви януари 2021 всички европейски студенти ще се нуждаят от виза, за да пребиваватна територията на Великобритания.

- Как се възприемат тези новини?

- Макар и да не са изненада, тези новини не са добри нито за европейските студенти, нито за университетите във Великобритания, в които студентите от ЕС самежду 10% и 15%. Това е едно ядро от много качествени студенти, които издигат международния престиж на съответния университет. От 2007 година насам всяка година около 2500 млади българи започваха обучението си във Великобритания. Промяната на финансовите условия за обучение от есента на 2021 естествено ще се отрази на избора на българските кандидат-студенти. Що се отнася до британските университети, те търсят възможности за намаляване на ефекта от тази негативна промяна във финансовите условия за европейските студенти най-вече под формата на щедри стипендии за отличните студенти от Европа.

- Досега кои са били най-предпочитаните страни за следване от страна на българите? Каква е вашата прогноза за следващите години?

- В последните 13 години Великобритания неизменно беше топ дестинация за българските кандидат-студент, следвана от Германия, Нидерландия и Дания. Прогнозата ми е, че Германия и Австрия ще продължат да бъдат атрактивни дестинации, още повече, че в тези страни университетите проявяват гъвкавост и предлагат все повече програми на английски език. Нидерландия най-бързо реагира на променящата се ситуация. Там се откриха голям брой нови английски програми. Но Нидерландия е малка страна и не може да запълни празнотата след Брекзит. В сравнение с Великобритания, там има по-малък брой университети и доста по-малко възможности за настаняване. Ако една страна иска да заеме мястото на Великобритания като най-желана дестинация за европейските студенти, тя ще трябва да осигури програми на английски език с достатъчно подготвени преподаватели, в широк спектър от специалности. Защото вариантът с обучение на местния език след подготвителна езикова година не е най-полулярният.

- Каква ще е ситуацията с програма Еразъм?

- Участието на студентите, които учат във Великобритания по програмата Еразъм, независимо дали са местни или от страни от ЕС, е гарантирано до края на учебната 2020/2021. Как ще се развие ситуацията след есента на 2021 зависи от преговорите между Великобритания и ЕС. Едно от нещата, за които британските университети настояват да се постигне съгласие, е британските академични структури да продължат да участват в научни разработки, обезпечени с европейско финансиране.