Когато става въпрос за пътуване, туристите често се захласват не само по грандиозните дворци и великолепните музеи, но и по чаровните селца, в които животът сякаш се е запазил такъв, какъвто е бил преди векове. Има нещо успокояващо и зареждащо в подредените като мъниста къщички и усмихнатите баби и дядовци, които надничат от дворовете.

Ето ги нашите любими села по света, всяко по своему необикновено.

Петте села на Чинкуе Тере, Италия

В буквален превод Чинкуе Тере означава Пет земи и е колективно наименование за пет селца на западното крайбрежие на Италия, които са свързани помежду си само с влак (който се движи предимно в тунели в планината) и с магарешки пътеки. И петте са сякаш създадени само за снимки с къщите си във всички цветове на дъгата и издигащите се над морето канари, лозя и маслинови насаждения.

Глобал вилидж, Дубай

Това е едно изкуствено създадено село, чието посещение е като мини околосветско пътешествие. Глобал Вилидж или Глобалното село е замислен като огромен център за пазаруване и забавления специално за семейства. На всяка крачка се срещате с нова държава и парченца, хапки или гледки от нейната култура. Идеално е, ако сте решили да посетите Дубай с деца. Глобалното село работи само зимата от октомври до април.

Снимка: NasamNatam

 Мандроги, Русия

Тръгнете ли към Русия, едва ли ще включите села в маршрута си, но след като веднъж научите за Мандроги, едва ли ще устоите да НЕ го включите. Мандроги (с ударение на "а") е включено в маршрутите на много круизи по трасето Москва - Санкт Петербург и това е най-лесният начин да го посетите. Резбованите фасади на къщите му се отразяват във водите на река Свир или са покрити с пухкав сняг (според сезона, в който ги посетите), а покритите с камъни улички ще ви отвеждат от музей в музей, всеки посветен на различни руски занаяти (и един на водката).

Снимка: NasamNatam

Побле Еспаньол, Барселона

Следва още едно необичайно село. Побле Еспаньол е разположено на хълма Монтжуик в сърцето на Барселона. Побле Еспаньол или в буквален превод Испанско село, се появява по случай Световното изложение в Барселона през 1929 г., като целта е била да се съберат на едно място всички нюанси на испанската душа. За да са сигурни, че са си свършили работата както трябва, авторите на проекта обиколили 1600 села и градчета в цяла Испания и част от Португалия и преместили над 100 къщи от тях тук, в Побле Еспаньол.

Снимка: NasamNatam

Гитхорн, Нидерландия

Гитхорн може да се похвали със световна слава на селото без нито една улица. Традиционните холандски къщички с цветни градинки са свързани помежду си само с канали, а местните се придвижват предимно с лодки. Освен с лодка, можете да разгледате Гитхорн и пеша, като постоянно ще преминавате по симпатични мостчета от остров на остров.

Селото на Дядо Коледа

Рованиеми е смятан за входната врата към Лапландия и към финландския Арктически кръг - територията на Дядо Коледа. Селото на Дядо Коледа се намира на 8 км от Рованиеми и е такова, каквото всяко дете винаги си е представяло, че е - снежна зимна страна на чудесата с един добродушен старец, който всеки ден се грижи за тях. Неговата работилница и помощниците му показват как се справя той, докато пощенската станция е изложила част от 600 000-те писма, получавани всяка година от цял свят. Близката еленовъдна ферма предоставя шанса за едно "магическо возене с шейни", теглени от елени (макар те никога да не се отделят от земята).

Снимка: NasamNatam

Ширакава-го, Япония

Приказното японско село Ширакава-го е разположено в подножието на връх Хаку-сан, заобиколено е от оризови тераси, ширнали се над бистра река. Към природната красота прибавете комбинация от традиционни къщи, старовремски плевни със сламени покриви (някои от тях са на повече от 250 години) и дружелюбни местни хора - и резултатът е още една дестинация в списъка ви за пътуване.