След разследването на "Биволъ" за злоупотреби с европари и ареста на журналист от онлайн изданието, строителната компания "Джи Пи Груп" разпространи официална позиция, с която категорично отрича да е замесена в незаконни практики, съобщи bTV.Компанията обвини медията, че борави с "откровени манипулации и неверни твърдения".

От фирмата подчертават, че юридическите лица, споменати в "определения като "разследване" материал" никога не са били част от групата, а "Джи Пи Груп" единствено е имала договорни отношения с тях. Освен това, компанията била само наемател в сградата на бул. "Черни връх" 59А и "не може да е отговорна за дейността на който и да било от другите наематели".

"Настояваме компетентните държавни органи да разследват изнесените от Биволъ.бг "доказателства", за да стигнат до истината за действителните цели на подобни журналистически "разследвания", пишат от дружеството, с което шефът на "Лукойл България" Валентин Златев отрича да има общо.

Междувременно, новината за задържаните у нас разследващи журналисти обикаля света.Водещи световни агенции като  "Асошиейтед прес", "Ню Йорк Таймс", "Уошингтън Пост", "Чикаго Трибюн", "Фокс Нюз" и ред други големи медии отделиха място за инцидента.

Специализираното регионално онлайн издание "Болкан Инсайт" отбелязва, че журналистите са били освободени след натиск от страна на български и румънски граждани, както и след намеса на румънското консулство.