Жалко ще е, ако България спре процеса на присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз. Това каза американският дипломат Джеймс Пардю, който е бивш посланик у нас, относно отказа на българското правителство да приеме преговорната рамка за Скопие.

"Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз, докато Северна Македония се опитва да получи членство. Но не съм сигурен дали си струва да се създава неприязън между правителствата на двете страни и народите им", каза бившият посланик на САЩ у нас в интервю за БНР.

Пардю коментира и изборите за президент и Конгрес в Съединените щати. "Въпреки поляризацията между противниците и привържениците на президента Доналд Тръмп, демокрацията победи", твърди дипломатът.

Попитан как ще коментира това, че Тръмп декларира преди 4 години, че е станал президент, за да сложи край на "американската касапница", Пардю казва: "Когато Тръмп говореше за "американска касапница", всички помислихме, че това е визията му за времето преди него. Но излезе, че именно той беше "американската касапница". Той нанесе повече щети на американската демокрация от когото и да било. Според мен тази "касапница" свършва с избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати за следващите 4 години."

Относно това, че изборите тази седмица показаха, че победата на Тръмп през 2016-а не е била просто щастлива случайност или резултат само на саботаж от чужбина, а доста точно отражение на нагласите на американските избиратели. В този смисъл дали би се съгласил, че който и да е победителят сега, губещият ще е американският народ, защото остава дълбоко разделен, дипломатът не е съвсем съгласен:

"Все още има бюлетини, които трябва да бъдат преброени, но изглежда практически сигурно, че Байдън е избран за президент. Мисля, че големият победител в тези избори е демокрацията. Защото Тръмп, с и автократските му наклонности, беше отхвърлен. И беше предпочетен човек, който ще възстанови доверието в министерството на правосъдието, във ФБР и в другите демократични институции, казва Пардю. - Немалката подкрепа за Тръмп се дължи до голяма степен на икономическия успех през първите 2 години на мандата му. На тези избори хората показаха, че не се страхуват толкова от COVID-19, колкото за работните си места. Затова той отбеляза известен успех, с помощта и на доброто представяне на борсовите индекси и на постоянните си хвалби за икономиката. Но беше победен от порядъчност и компетентност - Джо Байдън има огромен опит, знае как се управлява и според мен ще свърши чудесна работа."

Сега доста хора гласуват за Тръмп - близо 70 милиона души, но това означава ли, че тръмпизмът остава силна политическа тенденция или би бил неутрализиран в обозримо бъдеще, дипломатът казва, че е трудно е да се каже.

"Със сигурност президентът Тръмп ще продължи да заплашва и да обвинява, да оспорва изборите в съдилищата и да твори какви ли не още политически нелепици. Но в края на краищата резултатите ще бъдат потвърдени и той ще напусне Белия дом на 20 януари. Тръмп има потенциал да нанесе много вреди до тогава, само заради злобния си характер. Но се надявам, че у него ще надделеят по-силни импулси и ще постъпи правилно и просто ще се оттегли. В дългосрочен план очевидно в Републиканската партия ще останат уверени, че тръмпизмът е трайна тенденция. И доста голяма част от тях ще продължат да го подкрепят, поне за известно време. Но не смятам, че тръмпизмът ще остане сила. Не", смята той.

Попитан, че все пак сега демократите може и да печелят Белия дом, но губят част от мнозинството си в Камарата на представителите, а шансовете им за контрол в Сената са много малки. При враждебен Сенат Байдън не би бил способен да изпълни обещанията си, Пардю казва:

"Демократите може и да загубиха няколко места в долната камара, но не загубиха мнозинството си там. Дали ще имат контрол и над Сената... най-вероятно ще бъде определено чрез балотажи за две сенаторски места в началото на януари. Но нека предположим, че не успеят. Това наистина би ограничило възможностите пред Байдън да прокарва с лекота вътрешнополитическата си програма през Конгреса. Каквото и да постигне при такова положение, ще е много трудно. Защото Мич Макконъл е много твърд лидер на републиканците в Сената и няма да е лесно Байдън да се договори с него по съществени въпроси като здравеопазването, образованието и климатичните промени. Байдън ще има възможност - също както Тръмп - да променя някои неща чрез укази и мисля, че ще му се наложи да прибягва много пъти до това. Но това, върху което резултатите от изборите за Конгреса нямат влияние, е външната политика. Президентът има огромна власт в тази област. Както и за националната сигурност."

На въпрос дали ще има воля Байдън, а и достатъчно време настрана от вътрешните американски проблеми, да се опита да попречи на копирането на Тръмп в някои от съюзниците на Съединените щати в НАТО и Европейския съюз, дипломатът смята, че едно от големите разочарования от управлението на Тръмп е, че той подкопа способността на Америка да поощрява разпространението на демокрацията по света.

"Защото показа авторитарен уклон и съответно не беше заинтересован от засилване на демокрацията. Но това ще се обърне сега", смята той.

Пардю коментира и намерението на българското правителство възнамерява да блокира, поне временно, началото на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

"Мисля, че има опасност и двете страни да направят голяма грешка. Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на Европейския съюз. България трябва да е в близки отношения на сътрудничество с тази своя съседка. Премиерът на Северна Македония е много прогресивен човек. Той имаше смелостта да се споразумее с Гърция по спора за името. Много съм впечатлен от него. Той върши много добра работа за страната си. Много ще е жалко България да спре процеса на европрисъединяване на Северна Македония заради историята и езика. В края на краищата и ние говорим английски, но нямаме никакво желание да се налагаме на Англия. Всяка страна може да нарече езика си както иска. Това си зависи от нея. Историческите спорове никога не се решават окончателно. Учените спорят в продължение на векове. Оставете ги да си вършат работата сега. Има начин да я свършат - двете страни имат толкова много общо помежду си. Много бих искал да видя отношения на сътрудничество между Северна Македония и България. Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази блокада. Тя не е в дългосрочен български интерес", завършва дипломатът.