Евродепутатът Ангел Джамбазки е бил хванат с пистолет "Макаров" в сака му на летище София миналата сряда /21 ноември/ преди обяд. Пътувал е за Брюксел. Служители на летищната охрана са открили оръжието. Последвала процедура по временно отнемане на пистолета. Ето и разказа за случая на Ангел Джамбазки пред Dir.bg:

"Притежавам разрешително за лично оръжие за самоотбрана "Макаров", което не е нападателно оръжие - калибър 9x18, с 8 патрона. В неделя вечерта преди две седмици го взех в мен, защото имах причина - имах информация, че се готвят провокации по време на наши посещения в регион, където има силно влияние на ДПС и има цигани. Прибрах се много рано през нощта, от там отидох сутринта рано на гости на ваши колеги в една телевизия, а от там отидох на Летището", заяви Джамбазки.

Той коментира още: "Когато носиш оръжие открито, то предизвиква агресия, аз го сложих в сака, защото не го взимам с мен обикновено. Ако го носех открито, селските интелектуалци имаше вероятност да се възбудят. Забравяйки за него, метнах сака на рентгена на Летището и видях оператора как се ококори. Дойдоха служителите на Гранична полиция и казаха: "Извинявайте г-н Джамбазки, но имате в сака оръжие" и няма как да ви се получи. Аз, разбира се, отреагирах: "Кажете какъв е редът. Не съм уведомявал никого. Подписахме протокол, представих лична карта, представих валидно разрешително за оръжие. Те провериха в МВР дали е валидно разрешителното, номерата на документите. Оставих оръжието на съхранение и отговорно пазене с доброволен протокол за предаването му в Гранична полиция. На следващия ден, когато се прибрах обратно, си го взех. Нито един гражданин не видя оръжието, то не е показвано в салона, в който имаше поне 300 пътници. Ако имаше някакъв скандал, щяха да снимат. Но не е имало скандал", поясни Джамбазки.

"Причината, поради която не исках да коментирам, е, че граничните полицаи бяха изключително компетентни и добронамерени и изпълняваха протокола. Тези хора са професионалисти и доказаха, че България пази своята въздушна граница. А това бе и в мой интерес, защото ако те го бяха проспали, щях да се отзова на летище Франкфурт без изобщо да си представям какво нося в багажа. Щеше да настъпи такъв купон, че нямаше да ми се вярва на мен. Представяте ли си да се бях появил там с този сак. Така че мое недоглеждане, моя грешка", призна Джамбазки.

Той отрече да е имало патрон в цевта, както някои медии писаха. Това са фантасмагории. "Оръжието си има правила, при които се транспортира. Както и твърденията, че е имало скандал с гражданите, също не е вярно. Оттук нататък тръгва друга история, която е непочтена и гнусна. Това се случи преди една седмици, ако имаше скандал, то щеше веднага да бъде разпространено - неминуемо някой буден гражданин щеше да снима с телефон. Щеше да каже ето го този носи пистолети, пушки, гаубица, гранати мъкне, но такова нещо не се е случило. Как така се появява тази информация след две седмици в навечерието на пресконференция по вътрешния ред на заместник-министър председателя и министъра на вътрешните работи. И тези, които го пуснаха, ако наистина бяха почтени журналисти, можеше да ми се обадят по телефона", възмути се Джамбазки.

По-рано днес случаят бе коментиран и от министъра на отбраната от ВМРО Красимир Каракачанов, който го определи като банален. Той потвърди, че Джамбазки е забравил да извади от сака личното си оръжие.

Един банален случай, в който човек в командировка, в личния си сак за пътуване е забравил да извади законно притежаваното си лично оръжие. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира случката с евродепутата Ангел Джамбазки.

 "Не Бих казал, че има нещо много дълго или пикантно за обсъждане, каза още вицепремиерът.

По правило преноса на оръжие на самолет в багажа не е забранен, превозването на всякакъв вид огнестрелни оръжия обаче трябва да бъде съобщавано на превозвача предварително и при регистрация за полет на летището.

Вчера зам.-главният редактор на в."Дума" Йордан Мичев написа, че евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е бил хванат със зареден пистолет "Макаров" на летище София миналата сряда преди обяд. Според публикацията членът на Европарламента е носел в себе си зареден "Макаров" с осем патрона и един в цевта. По време на конфискуването Джамбазки започнал да спори с проверяващите го служители, пише още вестникът, който описва разправията. Съставен му е бил и протокол за изземане на пистолета заради мерките за сигурност. Част от информацията днес бе опровергана от първо лице.