Дюните на морски плаж "Смокиня" не са засегнати от дейностите по подготовка на пясъка за летния сезон. Това е установила проверка, извършена от експерти на Регионалната дирекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Проверката е извършена след сигнал за увредени дюни образования в северната част на плажа. В сигнала се посочвали съмнения, че увреждането е станало с тежкотоварна техника, с която се е разстилал пясъка.

От РИОСВ съобщиха, че при проверката на терен, експертите са установили, че на плажа се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти.

Местоположението на бъдещите преместваеми обекти е било обозначено с колчета. Извършено е заснемане с GPS, което е установило, че няма засегнати пясъчни дюни.

Новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на плажа не е внесена за съгласуване с РИОСВ. Дадено е предписание да бъдат преустановени всякакви действия до съгласуване на схемата с дирекцията.

Окръжна прокуратура - Бургас също се самосезира и разпореди проверка по данни, посочени в медийни публикации, касаещи разораване на пясъчна ивица на плаж "Смокиня", общ. Созопол. Проверката ще бъде осъществена от служители на ОД на МВР-Бургас и започва незабавно.

Окръжна прокуратура - Бургас трябва да бъде уведомена за предприетите мерки в срок до 19 април.