Стотици родолюбиви българи от двете страни на Балкана вече се изкачват по стъпалата към историческия паметник на връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите за Освобождението на България, въпреки мъглата и ниските температури, които са около 2 градуса под нулата.

На върха вече е и оркестърът на 61-а Стрямска бригада, който традиционно ще участва в тържеството.

Министър-председателят Гълъб Донев ще бъде държавникът, който тази година ще почете 3 март на Шипка, докато президентът Румен Радев ще участва в тържествените церемонии в София.

За осигуряване на обществения ред е организиран и пропускателен пункт на полицията в подножието на Паметника на свободата.

Празничните прояви на Шипка започват в 11 часа с концерт на площадката пред Паметника на свободата. От 11.30 ч. премиерът Гълъб Донев ще приеме почетния караул, след което ще започне заупокойната молитва в памет на загиналите воини, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Паметникът на свободата ще работи с удължено работно време до 19 ч., обясни директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов.

"Паметникът на свободата ще бъде по традиция оставен отворен до приключването на официалната церемония. Всеки, който желае да разгледа нашата експозиция ще може да направи това, условно, след 12.30 ч."

Посетителите на Шипка ще се проверяват за забранени предмети през контролно-пропускателен пункт, информира комисар Илиян Илиев от полицията в Стара Загора, съобщи БНР.

Паркирането на върха ще се извършва по разпореждане на органите на реда.

"Един апел към гражданите, които искат да посетят храм-паметника - да не носят в себе си ножове, палки и други такива забранени предмети, предвид масовото посещение на мероприятието."

Въведени са и ограничения в прохода "Шипка" - до 18 часа ще бъде спряно двупосочното транзитно движение. Алтернативният маршрут е през Прохода на републиката.