Два празника празнуваме днес. Единият е един от най-обичаните от българите - Денят на виното в чест на Свети Трифон Зарезан, а другият, макари и католически, набира все по-шикова популярност у нас, защото е един най-романтичните - на влюбените.

Вижте снимки >>

В различни краища на страната ни днес празнуват Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница. Празник, с който се почина работата на лозарите, градинарите и кръчмарите. Общото между тях са даровете, които получават от природата - от земята и настъпващата пролет.

Добрич

На днешния ден по традиция винарите зарязват лозята. Стопаните почистват лозовите масиви с надежда за добра реколта, обредно зарязват три пръчки от лозето и ги поливат с червено вино.

Добрич

С колоритно шествие и много настроение в Добрич отбелязаха празника.

За цар на виното бе избран кмета на града Йордан Йорданов (на снимката), който заряза ритуално плодна лоза и я поля с бакър червено вино за берекет.  

Добрич

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Танцьори от Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" изпълниха танци с лозаро - винарски мотиви.

 

Добрич

Снимка: БТА

Жители на Шабла зарязаха лози в масив по случай Деня на лозаря и Празника на Трифон Зарезан. Читалището в града организира за поредна година конкурс за най-добро домашно вино от местните сортове грозде.

Кое е най-доброто вино в Шабла?

Държавният глава Румен Радев също се включи в ритуала по зарязване на лозята в Института по лозарство и винарство в Плевен.

Снимка: БТА

Романтичната традиция свързва влюбените с 14 февруари. Честването на Деня на влюбените се приема и в България. По традиция вече на този ден някои столични светофари светнаха във формата на сърце.

София

Снимка: БТА

27-годишната Ивелина Методиева и 34-годишния Данаил Радев в Димитровград се венчаха на открито пред местните максималистични забележителности - Металното сърце и Романтичната пейка. Получиха специален поздрав от местната власт с бутилка вино и сладко сърце от халва.

Снимка: БТА

Металното сърце на входа на парка "Марица" - с размери 2,30 на 1,20 метра, бе поставено на Празника на влюбените през 2014 г. по искане на младите хора от Общинския ученически парламент. Оттогава на него се заключват катинарчета за романтични обещания в знак на вярност и отдаденост на влюбените. Непосредствено до сърцето е разположена и друга забележителност в града - Романтичната пейка.

Снимка: БТА

На празника на любовта Свети Валентин пет двойки в Хасково сключиха граждански брак. За тях по традиция ритуалът бе безплатен и получиха поздравителен адрес от кмета Станислав Дечев и подаръци.

Сключването на брак на младото семейство Стефани Стилева и Даниел Тодоров.

Снимка: БТА

Денят на влюбените се празнува масово в Западна Европа, а традицията на писане на "валентинки", подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на повечето хора в тази част на света.

Който и празник да изберете днес да празнувате -  "Наздраве!" с пожение за много здраве, любов и берекет!