Дрескод в парламента е най-новата идея, която обсъждат депутатите. Правилата за обличане ще важат както за народните представители, така и за журналисти и посетители на институцията.

Според експерта по етикет и протокол Кристина Крънчева има какво още да се желае от дрескода на българските политици.

"Депутатите понякога бъркат в стила си на обличане за работата, която имат. Ако говорим за политици, които се обличат добре, то един от тях е Симеон Сакскобургготски. Той винаги е даван за пример. Президентът Първанов също винаги е спазвал етикета на обличане", категорична бе Крънчева в студиото на телевизия "България он ер".

По думите ѝ от дамите в българското политическо пространство може да бъде отличена омбудсманът Мая Манолова.

"Аз не мога да кажа, че съм против цветовете. Въпросът е, че трябва да се обличаме по-съвременно и да се придържаме към модните тенденции", посъветва тя.

Експертът е на мнение, че не може един политик да бъде небрежен към своето облекло, защото начинът, по който се облича, отразява отношението му към институцията, в която работи.

"В България трябва определено да се въведе етикет на обличане за депутатите. Хората, работещи в Народното събрание, идват от различни места и възприемат облеклото по различен начин, но то е знаково. Съвсем отделен е въпросът дали охраната ще върне политик, отиващ на работа, защото е сложил неподходящи дрехи", отбеляза Крънчева.

Тя коментира и облеклото на първата дама Десислава Радева.

"Има случаи, в които не е подходящо облечена. Въпреки това понякога слага хубави дрехи. Това обаче не носи положителен ПР на сегашния държавен глава", смята експертът по етикет и облекло.