"Коронавирусът губи от своята мощ, но в момента сме свидетели на липсата на внимание и едно формално спазване на правилата", заяви в Сутрешния блок на БНТ представляващият Световната здравна организация в България доц. Михаил Околийски.

"В София и други градове виждам хора с маски на брадичката. Достатъчно е да се спазват старите мерки, не да се правят нови", добави той.

По думите му новата учебна година трябва да започне при спазване на всички противоепидемични мерки.

"Повечето училища имат дезинфектанти, но трябва да има спазване на дистанция. Децата да не се смесват като потоци, а учениците над 12 години е препоръчително да са с маски. Училищното ръководство трябва да прецени дали да се носи маска в час. Дистанционната форма трябва да е краен случай. Но най-вероятно няма да се носят в час, по-скоро от учители в напреднала възраст. Най-важното е да се предпазят децата с хронични заболявания, тежка форма на диабет", каза още Околийски.

Според него безопасното училище предполага намирането на най-добрия интерес за децата и учителите, така че да не се загуби достъпът до качествено образование. Дистанционната форма да е в краен случай.

Снимка: БНТ

"Децата биха били по-уязвими към ранни сексуални контакти, алкохол, стрес при липса на контакти с връстниците си. От друга страна, загубата на рутина, като това да подготвяш раницата си за училище, изолира детето от околния свят", коментира Околийски.

Той подчерта, че СЗО препоръчва при най-малки съмнения детето да не бъде пускано на училище.

"Важно е максимално рано хората да се ваксинират срещу сезонния грип. Тази година е обещано навреме да доставят необходимия брой ваксини, миналата година имаше закъснение. Ваксиналното ни покритие е едно от най-ниските в Европа. Надявам се хората да се ваксинират. Около 3-4% се ваксинират", добави доцентът.

"Д-р Тедрос спомена, че имаме шанс като човешки род да се справим с пандемията до края на 2021 г., ако достигнем до създаването на ваксина. Тя трябва да бъде достояние на хората по целия свят. СЗО прави всички усилия всички страни да имат достъп до нея. Ваксината трябва да е безплатна и хората да имат готовност да си я сложат", добави още доц. Околийски по повод шефа на СЗО.