Районната прокуратура в Смолян наблюдава досъдебно производство за замърсяването на река Девинска, довело до измирането на риба преди няколко дни, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. От днес започва и поетапното зарибяване на реката с балканска пъстърва. 

Сигналът за открита мъртва риба - предимно пъстърва, по течението на река Девинска в района на град Девин беше подаден на 4 август. На място бяха изпратени дежурна оперативна група от Районното управление в града, служители на РИОСВ в Смолян и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Направен е бил лабораторен анализ на водата, но резултатите от изследванията все още не са оповестени. 

На следващия ден от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян обявиха, че заустване на отпадни канализационни води в реката е предизвикало измиране на рибата.

Заради това на "Девин" ЕАД ще бъдат наложени административно-наказателни мерки, като видът на санкцията ще бъде уточнен след анализ на пробите от речните води. Резултатите от изследванията се очакват тази седмица.

По образованото досъдебно производство до момента са проведени оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели, назначени са и необходимите експертизи на взетите проби от водата и др. Замърсяването на водни течения, станали опасни за животните, представлява престъпление по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс и предвижда наказание от една до пет години затвор и глоба от 5000 до 30 000 лв. 

От "Девин" ЕАД заявиха, че са предприели незабавни действия и аварията, довела до замърсяването на реката, е отстранена своевременно. От компанията заявиха още, че са в активна връзка с всички заинтересовани страни: РИОСВ - Смолян, Община Девин и СЛР "Ловно-рибарско дружество" - Девин. 

От "Девин" добавиха в своя позиция до медиите, че подкрепят работата по подготовка на речното корито и последващото зарибяване на засегнатия участък и че спазват всички законови изисквания и разпоредби. Провеждат се вътрешни ежегодни мониторингови програми и планове за управление на водите, включително чистота на речното корито и води на р. Девинска, както и отпадните води от дейността на предприятието.

Междувременно започва и поетапното зарибяване на реката, средства за което се осигуряват от бутилиращата компания за минерална вода, съгласно подписан договор за дарение с местното сдружение на ловци и риболовци, съобщи пред БТА кметът на Девин Здравко Иванов.

Първото зарибяване ще бъде днес с около 120 кг балканска пъстърва. Предвижда се във водите на река Девинска да бъдат пуснати общо около 300 кг риба.