Днес около 15.30 часа в МБАЛ-Силистра почина Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, съобщиха от болницата.

Осемнайсет дни той беше в инфекциозно отделение на областната болница, след откриването му на зараза с коронавирус. Вчера е бил преместен в специализираното отделение, където се приемат интензивните случаи с COVID-19.

Александър Парашкевов, каквото е светското име на Амвросий, е роден на 9 юни 1942 г. в град Свищов. През 1987 година завършва Духовната академия "Свети Климент Охридски". Подстриган е в монашество на 13 август 1983 година в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий", край Берковица, под името Амвросий. След това години наред заема различни духовни длъжности, служи в манастири, а на 17 януари 2010 г. е избран от Светия синод за доростолски митрополит.

От Светия синод на БПЦ излязоха със специално траурно известие по повод кончината на Доростолския митрополит Амвросий. В него се съобщава още, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква - Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере скоро на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение. Заедно с това ще бъде назначен "наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий".

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования във фейсбук. 

"Бог да прости дядо Амвросий! Кончината му е голяма загуба не само за Доростолската епархия, но и за цялата ни Православна църква. Поднасям най-искрените си съболезнования към близките му. Лека му пръст!"