Бившият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов обяви, че е сезирал Изпълнителна агенция медицински надзор и Българския лекарски съюз да извършат проверки във връзка с видео, което се разпространява във Facebook. 

"От кадрите личи агресия на колега лекар, която е насочена към близки на 21-годишен онкоболен пациент. Настоявам за бърза проверка, спешни мерки и решение на административните проблеми с ТЕЛК на пациента! Благодаря на Сдружение "Достойнство 2023" за сигнала", написа в социалната мрежа проф. Ангелов и публикува видеото с д-р Иван Станчев от Варна, разбунило страстите.

"Ти не съществуваш, вие не съществувате", вика докторът, облечен в шарена риза и къси панталони, по съпругата на пациента на име Ради, която е дошла да вземе документ за издаване на ТЕЛК и го снима инкогнито с телефона си.

"На мен никой не ми държи сметка. К`ъв е срокът за издаване на документа?! За мен срок няма! Намери ми документ, където пише, че има срок за мен!... Аз съм човекът, аз съм над ТЕЛК-а - туй разбираш ли го?... Повярвайте, още ще плаща, защото не си е научил урока", продължава да държи тон личният лекар на онкоболния.

Той продължава да говори на висок тон, а когато жената го пита кога ще бъде готов, лекарят отговаря: "Когато реша аз, а не когато вие решите. Законът е такъв... Ще ви го направя когато имам време. Вие нормални ли сте?!".

Във видеото докторът заявява, че не бил длъжен да си вдига телефона в събота, макар дамата да отрича да са му звъняли в почивни дни.

"Мъжът Ви е абсолютен неблагодарник", отсича личният му лекар, а жената, снимаща видеото, го обвинява, че се подиграва на човек, болен от рак. Той пък го нарича "малоумен".

Омбудсманът Диана Ковачева също веднага е реагирала по случая и е изпратила до здравния министър и до НЗОК искане за извършване на пълна проверка на лекаря, научи Dir.bg.

"Бих желала да изразя силното си безпокойство от случай на грубо нарушаване на правата на пациенти от личен лекар във Варна", пише Ковачева. "Смятам, че подобно отношение е недопустимо за лекар, още повече за общопрактикуващ такъв, който е най-близо до пациентите и познава най-добре състоянието и потребностите им", посочва омбудсманът.

"Следва да се отбележи, че фрази от лекар от типа, че е "над ТЕЛК", че "никой не му държи сметка", "че ще е готов, когато той реши", са явен израз на властническо поведение и чувство за безконтролност", категорична е Ковачева. 

Тя настоява не само за проверка на случая, но и за предприемане на мерки за предотвратяване на подобни случаи, при които се накърнява достойнството на пациентите. Ковачева препоръчва да бъде оказано и нужното съдействие на семейството за спешната смяна на личния лекар и издаване в срок на направление за явяване на болния пред органите на медицинската експертиза.