Американският гигант в самолетостроенето "Локхийд Мартин" може да потърси отсрочка за доставката на изтребителите F-16. Това стана ясно след среща на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с представители на компанията в Мюнхен, където участва в Международната конференция по сигурността, предава БНР. Срокът за доставка е 24 месеца, но може да бъде удължен.

На срещата Каракачанов попитал представителите на "Локхийд Мартин" с какъв срок за доставка те биха се ангажирали. Отговорът бил, че 36 месеца е нормален срок за доставка на изтребителите. По думите на Каракачанов е възможно договорът със САЩ за доставката на F-16 да бъде подписан до края на месец юни. Този вторник щяло да бъде изпратено официално предложение.

"Но трябва да има индустриално сътрудничество и то трябва да бъде, дори и частичната поддръжка на самолетите, които желаем да придобием да може да става в България. Тук имаме възможности - и в завода "Авионамс" в Пловдив и чрез "Терем-летец", добави министърът на отбраната.

Междувременно от пресцентъра на МО заявиха, че Каракачанов е на конференцията по сигурността за втори път, където щял да остане 3 дни, до 17 февруари. На срещата щели да присъстват над 35 държавни и правителствени ръководители, повече от 50 министри на външните работи и на отбраната, както и множество представители на неправителствени организации, академичната сфера, бизнеса, експерти по сигурността и други.

Основната тема на срещата - бъдещето на европейската архитектура на сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната. В рамките на форума Каракачанов щял да се срещне с Мерилин Хюсън - председател, президент и изпълнителен директор на корпорация "Локхийд Мартин". Много вероятно е именно Хюсън да е заявил горепосочената информация.