Към края на тази година трябва да получим малко по-висок клас военни дронове за по-високите тактически нива. Това каза пред журналисти командирът на Сухопътните войски ген.-майор Деян Дешков. Паралелно с това вече придобихме т.нар. комерсиални дронове, с които обучаваме личен състав от ниските тактически звена, добави той.

Нашата визия е да продължаваме да увеличаваме броя дронове, за да можем да обучим повече личен състав, за да могат да се използват за наблюдаване, разузнаване, целеоказване. По думите му следваща стъпка е за нанасяне на удари с т.нар. камикадзе. Според него България има голям потенциал да произвежда дронове.

Относно личния състав той посочи, че се прави всичко възможно за популяризиране на професията на военнослужещите. Основният фокус на хората с униформа и на това, което предлагаме, е обучение, подготовка, начин на служба, кариерно развитие. Оттам нататък нещото, което би привлякло хората да стъпят през праговете на нашите поделения и полигони, е извън нашите способности - социалния пакет, плащания, изграждане и възстановяване на инфраструктурата за условията на труд, коментира той.

На въпрос колко са модернизираните танкове Т-72 Дешков отбеляза около 80%. Надяваме се към края на годината първата фаза на проекта да бъде завършена вече на 100%. Той изрази надежда, че догодина ще се започне и с модернизацията на бройките от втората фаза.

Относно бойната машина "Страйкър" Дешков отбеляза, че се чака решение на Народното събрание. Той обясни, че ако договорът се сключи, следва период от две години за усвояването на техниката. Това е техника, която би дала само началото на истинската модернизация на Сухопътни войски, добави той.