До 1.78 млн. души достигна първият дебат за столицата между кандидатите за кмет Васил Терзиев и Антон Хекимян, който се проведе на 7 октомври по Дарик.

Само в профила на радиото във Facebook той има над 32 000 гледания, а 27 000 са гледанията в YouTube канала на Дарик. 24 000 потребители пък са избрали да видят словесната битка в сайта darik.bg.

Терзиев и Хекимян изразиха позициите си по 15 ключови теми за София, а водещ на дебата беше програмният директор на медията Константин Вълков. Избраниците на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за кандидати за градоначалник на столицата решиха да се изправят един срещу друг в дискусия именно в ефира на Дарик.

Водещият Константин Вълков преведе Терзиев и Хекимян през най-важните казуси за София, за да чуят гласоподавателите им техните конкретни предложения за справяне с въпроси като липсата на места в детските ясли и градини, паркирането, казусите с паметниците, обект на спорни патриотични настроения, както и проблемът с бездомните животни.

От медията са убедени, че на базата на водения с премерен тон и взаимно уважение разговор, зрителите и слушателите биха могли да вземат информирано решение в деня на местните избори, 29 октомври.

Почти 25% от всички, които са следили дебата и са чели за него в медиите, са на възраст между 25 и 34 години, като 50,38% са жените, а 49,65 на сто - мъжете, сочат данните от проучване на компанията за медиен мониторинг "Сенсика", направено за периода от 3 октомври, когато е обявена новината за дебата, до 10:59 часа на 8 октомври, тоест, 24 часа след началото му. Малко над 21% от хората, които са проявили интерес към първия дебат за София в рамките на тези местни избори, са между 35 и 44-годишни.

Графика: "Сенсика"

Графика: "Сенсика"

92% от всички, следили разговора на Константин Вълков с Васил Терзиев и Антон Хекимян, са от България. Сред гледалите дебата и чели за него има и потребители от САЩ, Иран, Германия и Южна Африка.

Графика: "Сенсика"

Онлайн медиите у нас пък са написали общо 576 статии за дебата от деня на обявяването му до 8 октомври. "Сенсика" преброява общо 156 публикации по темата във Facebook и 110 в X (доскоро "Туитър"). 

Словесната битка завърши с блиц интервю на водещия Константин Вълков и посланията на двамата кандидати към избирателите. Вижте ги тук. Дарик радио ще продължи да ви информира за предстоящия местен вот, спазвайки правилата за журналистическа етика и обективност. В сайта darik.bg можете да следите всичко за "Местни избори 2023", а във Фейсбук профила на Дарик очакваме вашите коментари и реакции, защото обратната връзка е начинът да продължим да комуникираме успешно.

Ако сте пропуснали дебата, може да го гледате в darik.bg. Дарик радио ще продължи да информира за предстоящия местен вот, като в сайта на медията може да следите всичко за "Местни избори 2023".