След проверка, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на Дирекцията национален строителен контрол (ДНСК), предстои спиране на строителството на жилищни сгради от "Нове хоумс" АД, свързана с обвинения бизнесмен Васил Божков, собственик на "Нове холдинг".

В началото на юни ВАП сезира началника на ДНСК и главния архитект на София да извършат незабавна проверка на законността на реализирано строителството в комплекс "Нове хоумс" на жилищни сгради с цел продажба на адрес: София, бул."Цар Борис III" № 126, съобщиха днес от дирекцията.

В хода на проверката ДНСК е установила, че не са изпълнени специалните изискванията на чл. 81 от Наредба №7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, тъй като в инвестиционния проект по част "Архитектура" жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи без междинна връзка и без да е спазено разстоянието между тях, определено в приложенията.

Въз основа на направените констатации ДНСК предприема действия за процедури по спиране и забрана ползването на част от строежа, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7, като е съставен констативен акт, който е основание за започване на административно производство по реда на ЗУТ и за спиране на строежа в УПИ III-1890, кв. 11 м. "Славия", София.

Предстои издаване и на мотивирана заповед. Актът е връчен на 14.07., за което ВАП е уведомена от ДНСК, се казва още в официалното съобщение.

Снимка: novehomes.bg

Дружеството "Нове хоумс" е основано в средата на 2018 г. от Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% от акциите. И името на фирмата, и логото обаче насочват към основната компания на бизнесмена - "Нове холдинг". Адвокатът, направил вписването й - Георги Бакърджиев, пък има дългогодишни връзки с групата, съобщава "Капитал".

Мащабният проект е до кръстовището на булевардите "Цар Борис III" и "Гоце Делчев", в близост до изграждащата се станция на метрото. "Нове хоумс", освен планираните 14 отделни сгради, предвижда и паркова зона между тях. Според сайта на инвеститора общата разгъната застроена площ е 97 хил. кв.м върху терен 27 декара. В проекта влизат 556 жилищни единици, както и 6 търговски обекта с РЗП малко над 58 хил. кв. м и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета - общо около 36 хил. кв. м.

Това е поредният удар на държавата срещу Васил Божков, който загуби хазартния си бизнес и огромната си колекция от антики, докато е в Дубай, откъдето прокуратурата настоява да бъде екстрадиран.