Астрономическото лято настъпва днес у нас в 13 часа и 7 минути, когато е и лятното слънцестоене, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По Гринуич астрономическото лято настъпва днес в 10 часа и 7 минути. Днешният ден е най-дългият ден в годината.

Днешния ден е й най-дългия в годината и ще продължи 15 часа, 19 минути и 29 секунди, каза д-р Владимир Божилов, астрофизик в Софийския университет "Св. Климент Охридски", пред БНР

"Северния полюс на Земята е максимално близко, насочен ъгъл само от 3,4 градуса км лъчите на Слънцето. За това в северното полукълбо, където сме ние в България започва лятото, а в южното това е началото на зимата. Най - интересното разбира се, че днес е най- дългия ден цели 15 часа, 19 минути и 29 секунди, като всеки ден след това, денят ще става все по-къс и по-къс, като най- кратък ще бъде разбира се през декември по време на зимното слънцестоене", каза д-р Владимир Божилов.

Лятното слънцестоене бе посрещнато с орфически ритуал в чест на Бога Слънце в Националния археологически резерват Кабиле край Ямбол. Стотици ентусиасти се включиха в ритуално шествие до тракийското светилище на Зайчи връх и наблюдаваха слънцето с телескопи.

Точно в 5.36 часа първият слънчев лъч огря образа на богинята Кобела, изрязан в скалите на светилището.

Проф. Валерия Фол, автор на сценария на ритуала поясни, че танцът на жриците имитира трептенето на слънчевата светлина.

"Този култ към Слънцето по нашите земи е още отпреди траките, още от Неолита. Развива се през хилядолетията и всъщност той присъства, прелива и дори влиза в християнството, затова има и ранни изображения на Христос със слънчева корона", обясни Валерия Фол, цитирана от БНР.

Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с есента, зимата и пролетта. Летният сезон започва с лятното слънцестоене /около 21 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо/ и завършва с есенното равноденствие /около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо/.

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

С лятното слънцестоене е свързан и празникът Еньовден у нас - 24 юни. Вярва се, че билките, брани през нощта срещу празника, могат да лекуват всякакви болести, защото в тях е събрана най-много от слънчевата енергия.