Енергийният регулатор предлага увеличение на цените на топлинната енергия с до 19% от 1 юли. Най-голямо е увеличението на цените за русенската топлофикация - с 18.9%. В София увеличението е с почти 12%, в Пловдив - с над 10%, във Варна - с 11.5%, в Бургас със 7%.

Същевременно ДКЕВР предлага цената на електрическата енергия за битовите клиенти да се намали средно с 0,66% от 1 юли.  

Най-голямо ще бъде намалението на цената на тока за битовите клиенти на EVN - средно с 1,30%. Намалението на дневната тарифа при тази компания е 0,8%, а нощната тарифа пада с 3,93%.

При ЧЕЗ има леко увеличение на тарифите с 0,3 на сто. Според сметките на ДКЕВР клиентите на дружеството ще плащат след 1 юли с 0,32% повече за електроенергия през деня. Нощната тарифа ще бъде намалена с нови 0,84%.

При клиентите на "Енерго-Про“ дневната тарифа за бита се намалява с 0,6% до 0,15862 лв./квтч. При нощната тарифа понижението е с 3,74%.

Предложението за поевтиняване на ел.енергията дойде заедно с решението на ДКЕВР, с което изисква НЕК и ТЕЦ-овете "Контур Глобал Марица изток 3" АД и "Ей И Ес 3С Марица изток 1" ЕООД – да започнат преговори за изменение на дългосрочните договори за изкупуване на скъп ток.

ДКЕВР поиска и 50% по малко ток от ВЕИ.

Регулаторът смята, че "ако бъде намален размерът на средногодишната продължителност на работа наполовина за вятърните и фотоволтаичните централи, която да бъде изкупувана от НЕК по преференциална цена, а останалите количества да се остойностяват по цената за излишък на балансиращия пазар, това би редуцирало през ценовия период 01.07.2014 г.- 31.06.2015 г. разходите, формиращи цената на обществения доставчик, с 541 млн. лв."

Предложенията на ДКЕВР са тежък популизъм, доказващ политическата и корпоративна подчиненост на регулатора, заявяват в отговор от Българската фотоволтаична асоциация.