От Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) алармираха, че заради липсваща промяна в Закона за здравето заради само един болен от COVID-19 ученик, трябва целият клас да бъде поставен под карантина за пет дни, а самото дете - за седем.

Това от своя страна води до редица проблеми:  

  • за родителите, които остават вкъщи, за да гледат децата си до 14-годишна възраст;
  • за училищата, които при възможност трябва да извършват дистанционно обучение;
  • за учениците, които са изложени на по-некачествен учебен процес в дистанционен формат;
  • за учителите, на които се налага да преподават в хибридна среда, посочват от организацията. 

"Можеше да бъде много по-адекватно, но ще спазваме разпоредбите на закона", коментира председателят на организацията Диян Стаматов.

Повишената грипна и COVID-19 заболеваемост не трябва да води до карантиниране на класове и училища, категорични са от СРСНПБ.

"Спешно трябва да се промени Законът за здравето и наредбите по прилагането му. В противен случай директорите на училища са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн обучение, дори и при един болен ученик в контакт с класа. Ако директорите не го направят, нарушават законодателството и подлежат на сериозни административни и финансови санкции".

Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката спешно, до дни, е необходимо да излязат с конкретна и ясна, еднозначна позиция и регламент. С подписи на двамата министри, ако не е възможна толкова бърза законова промяна, настояват от организацията.

През юли Министерството на здравеопазването предложи да отпадне карантината за болни и контактни на тях. Предложението беше посочено в проекта за промени на Закона за здравето. Предложението обаче все още не е гласувано в Народното събрание, а депутатите са във ваканция заради изборите.