Европейската агенция на лекарствата одобри прилагането на ваксината на "Модерна". Директорът на медицинския отдел в компанията - доктор Рандал Хиър, коментира пред bTV последните данни, в които разполага.

Ваксината на Модерна работи по подобен начина на първата одобрена ваксина на "Пфайзер" и "Бионтех" с тази разлика, че е по-лесна за съхранение и транспортиране. Доктор Рандъл Хиър потвърди, че ефикасността на COVID ваксината е висока за хора в рискови категории.

"По време на третата фаза от клиничните проучвания, включихме хора в рискови групи на COVID-19. Те са във висок риск заради възрастта си или имат придружаващи заболявания. С радост съобщавам, че ефикасността на COVID ваксината дори за хора в рискови категории е висока, подобна на резултатите, получени при здрави хора", казва д-р Хиър.

Що се отнася до имунитета вследствие на прилагането на медикамента, Хиър отбелязва, че все още наблюдават продължителността на ефекта след ваксинация. "Така че на този етап не знаем. Това е най-честният отговор. Част от проучванията ни е да наблюдаваме резултатите внимателно, защото тази роля на ваксината е много важна", обясни той.

Все още не е сигурно дали човек е носител на заразата, след като има изграден имунитет.

"Това, което клиничното проучване показва, е, че имунизация с две дози от ваксината, в рамките на период от 28 дни, генерира висока ефективност едновременно срещу лека и силна симптоматика на COVID-19. Това е, което мога да потвърдя", казва директорът на медицинския отдел на "Модерна".

По неговите думи има данни, че ваксината ще е ефикасна и срещу новите щамове на коронавируса.

"Наблюдаваме тези данни много внимателно и непрестанно провеждаме тестове, заедно с нашите партньори. Всички налични доказателства показват, че ще е ефективна", казва д-р Хиър.

Двете ваксини - на "Модерна" и "Пфайзер", са технологично подобни - и двете са мРНК ваксини.

"Резултатите от ефикасността на двете ваксини, след проучванията, е почти еднаква. Това ни дава сигурност, че мРНК технологията действа. Ваксината на "Модерна" е изработена за лесна употреба на крайния потребител. Вследствие на много добра подготовка разработихме ваксина, която може да се използва с наличните средства в медицинските пунктове като игли и различни инструменти. Това ни помага да достигаме до хората в най-голяма нужда", казва още д-р Хиър.

Директорът на медицинския отдел на "Модерна" не прогнозира в какви срокове реалистично може да се достигне колективен имунитет.

"Искаше ми се да мога да кажа. Това, което е най-важно, е да имунизираме възможно най-много хора, възможно най-бързо. Колкото по-бързо имунизираме населението, толкова по-бързо ще постигнем намаляване на разпространението и ще сложим край на пандемията", обяви той.

"Дори експертите се опитват да разберат точната цифра (от населението трябва да се имунизира, за да се изгради колективен имунитет), но не съм сигурен, че някой е успял. Знаем, че този вирус е много заразен и се разпространява дори асимптоматично. Хората могат да разпространят вируса без да имат симптоми. Вярва се, че това е причината да се разпространява с толкова голяма сила. Това, което знаем, е, че колкото повече хора имунизираме, толкова по-малък е шансът населението да се зарази - това е най-важният факт", допълва медикът.

"Ваксината на "Модерна" е разработена да бъде възможно най-достъпна за потребителя. Ваксината се съхранява в стандартен хладилник в медицинските пунктове", отбелязва ученият.

Що се отнася до страничните ефекти на препарата на "Модерна", Хиър казва, че медикаментът генерално се приема добре от организма.

"Ако възникнат странични ефекти - те са леки и средни, които изчезват след няколко дни. Общо казано, при част от ваксинираните хора се получи лека болка по време на имунизация, но това се очаква при употреба на инжекция с игла. Това беше най-често срещаното оплакване", завърши той.