Навръх Цветница, на 4 април 2004 г. автобус с 50 ученици и учители падна в коритото на реката, в района на границата между Сърбия и Черна гора, докато се връщаше от Дубровник.

При инцидента загинаха 12 деца от Свищов - Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

Заупокойна литургия ще има от 10 часа в параклиса "Св. Дух" в гробищния парк на Свищов.

От фондацията „Ангели от Лим" канят всички желаещи да се присъединят и да се помолят за душите на 12-те деца.

В началото на заседанието на Народното събрание депутатите почетоха паметта на загиналите деца, предаде БТА.

"Това е трагично събитие, което остави трайна болезнена следа в сърцата на всички българи. Болката на техните родители и близки никога няма да отмине, но годишнината от подобна трагедия е повод да се запитаме какво правим като родители, граждани и държавници за сигурността и защитата на живота и здравето на българските деца", каза председателят на парламента Михаил Миков.

Според него, можем и трябва да направим още в тази насока, защото това е дълг на институциите и цялото гражданско общество.

"Трагедията край Лим е не само мрачен спомен, тя е и силна камбана за съвестта ни да бъдем по-отговорни за нашите, за българските деца", посочи още Миков.

За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години лишаване от свобода, след обжалване присъдата бе намалена на четири години.