Групата е от 145-то ОУ-София, пристигнали са на "зелено училище" в Банско на 30 май - петък. Тя се състои от 64 третокласници.

"Родителите са уведомени, снощи на вечерята ядоха кебапчета, в Банско и хотела от два дни се прави профилактика на водопреносната мрежа, има табели в тоалетните и минерална вода навсякъде, най-вероятно неразположението е заради вирус", каза учителката Катя Христова, цитирана от БГНЕС. Според нея условията в хотела и държанието на персонала са отлични. След като започнали оплакванията тази сутрин на децата в кухнята им препекли филийки хляб. Децата имали основно повръщане, температура, болки в корема.

Преди софийската група, в хотел "Божур" е имало и друга група, санитарно-хигиенните условия в него преди да бъдат настанени групите, са проверени от Областната агенция за безопасността на храните.

"Допълнителни затруднения създава фактът, че инфекциозното отделение е в ремонт. Към момента съмненията са за хранително отравяне"
, каза директорът на болничното заведение д-р Божидар Велев пред БНР.

Децата са стабилизирани, в момента са в добро състояние. Направени са необходимите изследвания.

На място в хотела се извършват проверки от два екипа на Агенцията за безопасност на храните, каза областният говорител Дафина Атанасова, която посочи и друга хипотеза: "Не е сигурно, че е хранително натравяне, защото е имало сигнал, че и водата се хлорира там в тези дни. Наши колеги два екипа са изпратени, за да взимат съответно проби от храната и от персонала. Но до изясняване на случая и на източника, нищо конкретно не можем да кажем".

В понеделник ще има повече информация относно състоянието на децата и каква е причината за него.