Въпреки това, все още няма достатъчна информация за злоупотребите с деца. Насилието и експлоатацията продължават да са част от суровата действителност на много деца по света, се казва в представения от изпълнителния директор на УНИЦЕФ Ан Венеман доклад, озаглавен "Напредък за децата: доклад за закрилата на децата".
Милиони момчета и момичета по света са жертва на трафик, лишени са от родителска грижа, не разполагат с документи, за да посещават училище или нямат достъп до основни здравни услуги. Още милиони са принудени да работят при опасни условия, те се сблъскват с насилие и малтретиране в дома си, в училище, в обществото, в институциите или често от своите настойници.
При такива обстоятелства децата търпят посегателство над основните им човешки права, подложени са на психологически и физически натиск със сериозни и понякога необратими последици.
"Едно общество не може да се развива, ако неговите най-млади членове са принудени да встъпват в ранни бракове, експлоатирани са сексуално или основните им права не са зачитани", заяви Венеман.
"Запознаването с проблема и обхвата на злоупотребите с правата на децата е първа стъпка към изграждането на среда, която да закриля и подкрепя децата и да им предоставя възможност да достигнат пълния си потенциал", допълни той.
Докладът събира за първи път данни по проблеми, които оказват влияние на децата, включително сексуална злоупотреба, трафик, детски бракове, физически наказания, детски труд, регистрация на ражданията, порочната традиционна практика за обрязване на момичета, както и нагласите към домашното насилие над жени след брака. Злоупотреби, като сексуалната експлоатация и трафика, често се извършват тайно и нелегално, което затруднява събирането на достоверни данни. Там, където има налична информация, се наблюдава напредък. Например, данните сочат, че в Бангладеш, Гвинея и Непал - три държави, в които детския брак е широко разпространен - средната възраст на брака се покачва, въпреки че все още е под 18 години. Докладът отчита също бавен спад в броя на обрязяните жени в държави, където подобно посегателство се практикува традиционно.
В доклада се подчертава, че "повече от половината деца, лишени от свобода в световен мащаб никога не са били осъдени от съд". Регистрацията на ражданията също продължава да бъде сериозен проблем в някои райони на света. "През 2007 г. в някои части на света раждането на две от три деца не е регистрирано. В Сомалия и Либерия по-малко от 5% от ражданията са регистрирани. Регистрирането на раждането е важен елемент от изграждането на сигурна среда за децата по редица причини. Без акт за раждане те са изложени на сексуална експлоатация, трафик и нелегално осиновяване. Повече от 150 милиона деца между 5 и 14-годишна възраст работят нелегално. Детският труд често е следствие и източник на бедността. Той може да провали детското образованието и да продължи цикъла на бедност. Повече от половината жени и момичета в развиващите се страни смятат, че насилието над жената в семейството е приемливо. Насилието се оправдава, както от по-възрастните жени, така и от по-младите момичета. В повечето райони небрежното отношение към децата е най-често назоваваната причина за побоя над съпругата.
Докладът предлага стратегия за подобряване на закрилата на децата.