Това съобщи заместник-министър Даниела Машева, предаде БНР.  Ще се направят промени в наредбата за условията и реда за издаване на разрешение за посредничество при международни осиновявания. Ще се промени и начинът на прекратяване на издадените вече разрешения. Това се прави с цел по-сериозен и последователен контрол от страна на министерството.
Също така, за да може да се улесни процедурата, ще се направят промени в наредбата за даване на съгласие за международно осиновяване, както и за водене на регистрите за тях. Също така ще има нови промени и в дейността на Съвета по международни осиновявания, посочи Машева, цитирана и от News.bg, като увери, че се цели максимално да се улесни дейността на организациите, които се занимават с тази дейности, но и да се усили дейността на контрол върху тях.
В средата на юни месец беше разбита група за трафик на деца. В схемата е вписано и сдружение за осиновяване „Слънчев свят" (вижте линка), което е с отнет лиценз от края на 2007 г и в което работи едно от лицата от престъпната група.