Това лято, за осма поредна година сърф училище Акаша продължава да популяризира адаптираните водни активности за деца и младежи със специални нужди в България. Като част от инициативата "YES, СърФ!", училището ще проведе поредица от безплатни събития и уроци по адаптиран сърф, предназначени конкретно за всички млади настоящи и бъдещи любители на водните спортове със специални образователни потребности.

Снимка: Сърф училище Акаша

На 23 юли, 20 август и 9 септември, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, набрали популярност покрай предизвикателството Wind2Win и инициативата за почистване на черноморските плажове "Чистата Коледа", канят всички млади 

ентусиасти със специални потребности да се докоснат до света на водните спортове и да се възползват от благотворното влияние върху здравето и психиката напълно безплатно.

Снимка: Сърф училище Акаша

Благотворителните уроци за поредна година ще се проведат на плаж Аспарухово, гр. Варна, като условие е желаещите да се включат да се запишат предварително онлайн до 22 юли.

Форматът на събитието e подходящ за деца и младежи със специални нужди на възраст от 5 до 17 години. Събитието предоставя на участниците, техните семейства и възпитатели, възможността да се докоснат до морските водни спортове - сърф, уиндсърф SUP и каяк, адаптирани за възможностите на всеки.

Защо адаптиран сърф?

Спортовете и заниманията в морето имат благоприятно оздравително влияние върху децата. Сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса, както и подобрява умението за комуникация и себеизразяване. За безопасността и доброто прекарване на всички във водата ще се грижат опитните инструктори от сърф училище Акаша.

Снимка: Сърф училище Акаша

След записване във формата за участие (https://shorturl.at/mJS05), децата ще бъдат разделени в малки групи в отделни часови диапазони, за да могат инструкторите да обърнат индивидуално внимание на всеки участник.

Броят на участниците със специални нужди е ограничен до 30 души на събитие, затова всички желаещи, които искат да се включат трябва да запазят своето място възможно най-скоро, отбелязват организаторите.

Снимка: Сърф училище Акаша

Освен предстоящите традиционни специални събития и уроци, организаторите на "YES, СърФ!" планират и още една прекрасна инициатива, която цели да надгради досегашните активности и да направи уроците по адаптирани водни спортове още по-достъпни за децата със специални нужди у нас - създаването на първия по рода си в България комикс ABILITYZUM "AZ", чийто сюжет представя невероятния потенциал, който всяко дете с увреждания притежава, чрез симпатичните герои. Мисията на комикса е да послужи като инструмент, чрез който да се осигури по-нататъшно финансиране на на активностите в инициативата"YES, СърФ!"

Снимка: Сърф училище Акаша

Очаквайте подробности за ABILITYZUM "AZ" скоро!

За инициативата YES, СърФ!

Инициативата YES, СърФ! се ражда в сърф училище Акаша преди 8 години, с провеждането на първия летен лагер за деца с увреждания, съвместно с Parakids. От тогава училището трупа безценен опит в работата с хора със специални потребности, води индивидуални обучения на деца с интелектуални, сензорни и двигателни затруднения, развива прототипи на адаптирана сърф екипировка, организира безплатни събития за хора със специални нужди и води обучения на доброволци за адаптирани занимания в морска среда.

В град Варна, училището провежда събития за трета поредна година и си партнира с местни общности и организации като Образователна общност Варна, Сдружение За Теб, и сърф общност Варна, за да може да развива адаптирана обучителна дейност и на територията на града.