Раждането е започнало в 02.00 през нощта срещу неделя, но родителите не са позвънили на 112, и не са потърсили помощ от лекар или от акушер-гинеколога, който е проследявал бременността. Раждането е продължило до около 04.00 часа, като първият сигнал на 112 и на Центъра за спешна медицинска помощ е подаден в 5:59 ч.

Когато пристига кола на бърза помощ, лекарите установили, че майката е в добро състояние, но детето е мъртво. Родилката е настанена в отделение за наблюдение.

24-годишна бургазлийка е жената, която загуби бебето си при раждане в домашни условия, съобщи д-р Антонио Душепеев, началник на Родилно отделение в МБАЛ – Бургас, където е закарана родилката. Стабилно е състоянието на родилката в момента. „Тя е доведена от „Бърза помощ”. Предприети са спешни хирургични интервенции с оглед на спиране на кървящи огнища. Жената е контактна. Състоянието, в което се намира, е доста емоционално нестабилно, посочи лекарят.

Пред bTV родилката и близките й коментираха, че раждането не е било нарочно избрано да е в домашна обстановка, а така се било случило.  Доктор Душепеев обаче посочи, че родилката и близките й са били отказали тя да постъпи в болница, въпреки че терминът й е бил минал, под предлог, че не са й изтекли водите.

Свекървата изглеждаше съвсем спокойна и даваше объркани обяснения защо не са повикали навреме линейката, допълва БНТ. "Ами как да викаме... В момента като трябва и нали знаете човек като се паникьоса", обясни свекървата Мария Ралева.

Починалото бебе е било момиченце. Предстои да му бъде направена аутопсия в понеделник и да стане ясно кога и как е настъпила смъртта. Образувано е досъдебно производство.

„Винаги е имало смъртни случаи при новородените, откакто човечеството съществува. Въпросът е, че човешката цивилизация и медицината са направили така, че този процент да бъде намален до минимум, но не и до нула”, заяви Георги Паздеров.

„Нашата система на здравеопазване много често е обвинявана за този малък процент, който е останал, но е адски глупаво в ХХІ в. да си повишаваме сами процента. Не може човек да поема отговорност, когато няма необходимите компетенции”, отбеляза Паздеров.

„Напоследък имаше една страхотна тенденция и по медиите, че майките имали право да избират къде да раждат. Според мен, абсолютно категорично нямат право, защото става въпрос за човешки живот и в една цивилизована държава може да поеме отговорност само този, който притежава необходимите компетенции. Когато не притежаваш компетенции няма как да поемеш отговорност и няма смисъл да се играе на ролетка”, категоричен беше директорът РЗИ Бургас. Моят съвет към всички майки е да не правят това, заяви Паздеров.

„Без аз да определям избора на хората къде да раждат, смятам, че си има законодателство и, за да се запази и животът на новороденото, и животът на майката, е редно това да се прави само и единствено в лечебни заведения. Винаги съм твърдяла, че изборът на жената трябва да се състои в това при кой лекар да роди и в кое лечебно заведение да роди. Задължително трябва при проследяване на цялото раждане, да имаме истински специалисти. В противен случай ходът на всяко раждане е неизвестен и понякога той завършва с такъв фатален край”, каза министър Десислава Атанасова по повод случая в Бургас.

По думите й – принципът е винаги да се отделя много повече място на профилактиката, на превенцията, на здравната култура, на посещаването както на профилактичните прегледи, така и прегледите при специалисти, особено в случаите, когато се касае за бременност и следва да бъде наблюдавана бременността. „По този начин могат да се предотвратят както и различни аномалии и да се открият навреме, така и да се наблюдава състоянието на майката”, каза министър Атанасова.

В момента Българският хелзинкски комитет (БХК) съди България заради правна уредба, която не позволява на майките да родят вкъщи с медицинска помощ, съобщиха от комитета.