Десети ден на протести с искане за оставка на правителството. В триъгълника на властта в София се събраха отново хиляди, макар че през целия ден вали дъжд.

Демонстранти се събраха пред сградата на президентството. Настроение има, викове "Оставка" също, съпроводени под звуците на тъпан. Тази вечер на протеста има плакати и на Апостола на свободата Васил Левски. Чуват се освирквания, скандирания "Оставка", "Довиждане", "Мутрите вън", "Сърце, душа за България".

От уредба звучаха стихотворения на Христо Ботев. Булевард "Княз Александър Първи" е затворен за движение на автомобили. Заради дъжда шествието до парламента и обратно към Министерски съвет не се състоя.

На място имаше засилено полицейско присъствие, но протестът е мирен и спокоен.

Днес има и един по-различен митинг - в защита на правото на правосъдния министър Данаил Кирилов да публикува в социалните мрежи. Това му беше лично забранено преди дни от премиера Бойко Борисов заради акцията на съпредседателя на Демократична България Христо Иванов в парк "Росенец".

Организаторите на протеста, известни като "Отровното трио" - Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, написаха по-рано днес във фейсбук: "Събираме се отново, докато не се освободим от властващата мафия". Те обявиха, че започват записване на граждани, съгласни да се включат в стачни действия под надслов "За защита на демокрацията".

Скрийншот bTV

За протест пред парламента, блокиране на съдебните палати, обществени сгради, гари и пътища в страната от понеделник призова адвокат Николай Хаджигенов от организаторите на протеста в София.

Понеделник, в 7:00 ч. сутринта всички трябва да извикаме: "Всички вън", каза той. Времето ще е топло, вземете си отпуска, храна", призова той.

Освен тях, на протеста на жълтите павета в София не се забелязват други политически лица. 

Протест има и във Варна - пред общината, откъдето хората се отправиха към площад "Независимост" и бул. "Владислав Варненчик". Там времето бе хубаво и имаше доста събрали се, те тръгнаха на шествие из града със свирки, "лозунги за съд" и също плакати на Васил Левски. Впечатление прави, че в морската столица тази вечер протестът е по-голям.

Снимка: Bulfoto

Протести има и на българи в чужбина, в различни страни. Лондон, Париж, Мадрид, Копенхаген бяха сред градовете, в които сънародниците ни надигнаха глас с искания за оставки.

От чужбина прозвуча още едно искане - дистанционно гласуване, което би им позволило да участват в изборите у нас, без да се налага да изминават огромни разстояния и да чакат часове наред пред малкото избирателни секции.