Православната църква отбелязва големия празник Въведение Богородично днес.

Денят отдава почит на родителите на Божията майка - светите Йоаким и Ана. На този ден 3-годишната Дева Мария е въведена в Божия храм.

Денят се отбелязва и като Ден на християнското семейство. Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Св. Йоаким и Св. Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди.

Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

На този ден, в края на службите в православните храмове, вярващите приемат Светото причастие, за да придобият сили за духовно спасение в борбата със злото - в себе си и в света.

По това какво е времето на днешния ден народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.