41-вият ден на протести с искане за оставката на кабинета и главния прокурор премина спокойно. Остават блокирани три възлови кръстовища в София - Орлов мост, пред СУ "Св. Климент Охридски" и между Министерски съвет и Президентството.

Към 19 ч. на площад "Независимост" се събраха хора, които се отправиха към сградата на Вътрешното министерство. На площада около фонтана край президентството, под акомпанимента на песента "Нашата полиция" на Веселин Маринов, организаторите на протеста от така нареченото "Отровно трио" заявиха, че с този си акт гражданите ще заявят, че не страхуват от полицията. 

Хората хвърляха яйца и домати по сградата на МВР с призиви за оставка и скандирания "Мафия". Те казаха още, че се чувстват незащитени. По думите им това е "кратко предупреждение" към вътрешния министър и призоваха да си подаде незабавно оставката, защото МВР е абдикирало от това да пази протестите.

Протестиращите заявиха още, че тази вечер няма да блокират кръстовището пред румънското посолство - не търсят провокация, а тя идвала от тазвечерния контрапротест на мястото.

След края на демонстрацията пред МВР протестиращите се отправиха към "Орлов мост". Заканиха се там да построят "паметник на свободата", като за целта носиха камъни, тухли и бордюри, и го направиха.

Снимка: БНТ

Около 23.00 часа протестиращите започнаха да се разотиват.

Същевременно в Стара Загора беше организирано протестно автошествие, в което се включиха около 50 автомобила. Те преминаха през центъра на града и минути след 19:00 часа пристигнаха в района на летището. Пътят Стара Загора - Хасково беше блокиран за минути.

Протестът във Варна тази вечер протича спокойно. На мястото са само протестиращи с искането за оставка на кабинета и главния прокурор. Към момента напрежение няма.

Очаква се малко по-късно да тръгне шествието, като маршрутът му все още се изяснява.

Днес се и появи арт инсталация, която показва скъсания водопровод, който от една година излива фекални води във Варненското езеро.

Протестът, който всяка вечер събира хората на площада в Русе, се премести тази вечер на кръстовището до блок "Олимп" между булевардите "Липник" и "Никола Петков". Освен скандиранията за оставки, протестиращите седнаха в средата на кръстовището и не позволиха на превозните средства да преминават.

"Пътищата в областта са под всякаква критика", обясниха те.

Полицията оказа пълно съдействие на протестиращите и отклоняваше движението по заобиколни улици пресечки преди възловото кръстовище.

Протестиращи се събраха и в Бургас. Със скандирания "Оставка" протестиращите преминаха през главната улица "Алеко Богориди" до Морското казино, след което отново се върнаха пред сградата на общината. Хората коментираха случая на агресия срещу майката с две деца, която се опита да пробие барикадите в София.