В първия ден от 63-ия си събор съюзът избра за свой председател д-р Венцислав Грозев.

Поводът за приетата днес декларация е реакцията на инцидента, при който акушерка от болницата би новороденото бебе Никол, пише „24 часа“.

В Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Софиямед” работят денонощно доказани български лекари и друг персонал с високи професионални качества, отдадени на интереса на пациентите”, се казва в декларацията.

В нея се твърди още, че не може да се вменява колективна вина и по косвен начин публично да бъде търсена морално-етична отговорност от висококвалифицираните медици на болницата.

Налице действително е много тежък, но персонален инцидент, акт на конкретен служител.

Позицията на БЛС е, че въпросната акушерка, както и ръководството на болницата при доказани нарушения следва да понесат своята отговорност според закона.

Не е приемливо обаче, а дори е житейски и законово укоримо да бъдат публично линчувани самата болница и работещите в нея лица, ползващи се с висока обществена и професионална оценка, се казва в приетата декларация.

Съборът на БЛС също така не приема “некоректната медийна атака” срещу “Софиямед” и я възприема като атака срещу цялата медицинска общност преди произнасянето на компетентните органи.