Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо.

Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември - в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

Астрономическата пролет тази година идва със студено време с валежи от сняг, дъжд и вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3, в югозападните райони и по Черноморието - до 5-6 градуса.

София осъмна със "щъркелов сняг" т. е. сняг от днес за утре, но времето ще продължи да е студено и с превалявания през цялата седмица.

Днес от югозапад валежите ще спират, а облачността временно ще се разкъса и намалее до слънчево. В Североизточна България почти през целия ден ще превалява сняг, а по Черноморието – дъжд, съобщи дежурният сеизмолог Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, цитиран от "Фокус".

Вятърът ще е от запад-северозапад, в Източна България умерен, временно и силен. Максималните температури ще са в широки граници: от 3° в североизточните до 15°-16° в крайните южни райони.

Над Черноморието ще има значителна облачност, с валежи от дъжд. Ще духа умерен и временно силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 7°-13°. Вълнението на морето ще е 2 - 3 бала. Температурата на морската вода е 6° – 7°.

Над планините ще преобладава облачно време, на много места с валежи от сняг, под около 1200 метра - от дъжд. Около обяд от юг-югозапад валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва. Ще духа силен, по билата бурен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около минус 2°.