Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" закупи модерно оборудване, предназначено за бърза и ефективна реакция при евентуални бедствия и кризи. Оборудването включва последно поколение палатки, походни легла и възглавници.

Снимка: Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"

Палатките могат да се използват в различни климатични условия при температурен диапазон от - 20° С до +40 ° С и да предпазват от влиянието на околната среда. Независимо дали става въпрос за силни вятърни бури, наводнения или екстремни горещини, палатките са разработени да устоят на всякакви климатични предизвикателства. Те са многофункционални и позволяват ползване както за спални помещения, така и като полеви кухни или лазарет при извънредни ситуации.

Снимка: Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"

Всяка палатка разполага с електрически надувател, който има мощността да я разгърне за по-малко от 10 минути, както и с ръчна бутална помпа, която да служи при липса на електричество. Към оборудването има и еквивалентен брой преносими LED фенери, които могат да бъдат захранвани чрез динамо, солар или с батерия посредством допълнителните аксесоари, като зарядно за кола и вграден USB порт.

Снимка: Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"

Всички материали са разпределени на териториален принцип в Западна, Централна и Източна България, което ще даде възможност за максимално бърза и ефективна реакция в случай на нужда, добавя БТА.

Оборудването бе прието лично от вр.и.д. председателя на ДАДРВВЗ Асен Асенов в една от базите на агенцията.

Материалите са закупени с цел готовност за реакция при евентуални природни бедствия, каквито се наблюдаваха през последните години.

Едно от големите предимства на палатковите лагери е тяхната мобилност. Палатките са леки и лесни за транспортиране и могат бързо да бъдат превърнати в готови за ползване помещения.

Снимка: Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"

В сравнение с доставката и оборудването на фургони, каравани или други временни постройки, разгръщането на палаткови лагери не налага съобразяване с трудно достъпните локации.

Съвременните палатки са проектирани да гарантират безопасност и комфорт за хората, които са били принудени да напуснат домовете си в резултат на извънредни ситуации.