Акцията е проведена на 17 януари след получена разузнавателна информация за трафик и търговия с крадени културни ценности.  

В района на София са били задържани трима души, а в обитавани от тях адреси са открити множество различни по вид културни ценности. Иззети са също компютърни конфигурации и устройства за заглушаване на сигнално-охранителни системи.

На един от тримата е наложена мярка "задържане под стража", а на другите двама - "парична гаранция". От ДАНС обаче не съобщават никакви подробности за тях.

Сред иззетите културни ценности е установена уникална по своята същност творба, част от старинен църковен иконостас, върху който с дърворезба и боя са изобразени два дракона, посребрени отгоре, обградени с други различни орнаменти и надпис. От него става известно, че това е произведение на известния майстор резбар даскал Урош.

Вижте снимки на творбата >>

По предварителни експертни данни става ясно, че до момента в културно-историческото наследство на страната е била известна само една творба на този майстор, която се намира в Националния исторически музей, а иззетата сега е втора такава.

Експертите са категорични, че става въпрос за културна ценност, паметник от национално значение.

Сравнителната датировка с другото подобно произведение на този автор е отнесена към 1701 г. и се свързва с църквата "Св. Богородица" в Карлуковския манастир.

Операцията на ДАНС е проведена под контрола на прокуратурата и със съдействието на МВР. По случая е образувано досъдебно производство, разследването продължава.