В месеца на най-хубавите празници и в завършека на още една календарна година, когато всички си пожелаваме здраве и благоденствие, се прави равносметка, най-важната от които, е: Колко сме били грижовни и внимателни към себе си?

Грижата, в медицински план, когато не е неотложна, е нещо, което сме най-склонни да оставим за "после", защото това, което обикновено ни спъва, е сложната организация за всеки отделен преглед. Съвсем друго би било, ако можехме да отидем някъде и в рамките на ден да приключим с всичко необходимо и се "върнем" в живота с ясната представа за състоянието, в което се намираме след поредната обиколка около Слънцето.

У нас такива места има. За една програма, която предлага пълен check-up в отлични условия и за това, какво можем да извлечем като ползи от нея, разговарям с кардиолога от Диагностично - консултативен център към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост д-р Александър Носиков.

Д-р Носиков, каква е важността на профилактичните прегледи за поддържане на добро здраве?

Профилактичните прегледи са от изключително значение, т.к. позволяват да се откриват потенциално напълно лечими/предотвратими заболявания в ранната им фаза. Също така е възможно да се идентифицират състояния (например нарушения в липидния профил), които водят до предразположеност към определени предотвратими заболявания (например инфаркт на миокарда и/или инсулт, ракови заболявания) и да се вземат навременни мерки. Друг пример са полипите на дебелото черво (предраково състоние) или случайно откритата артериална хипертония (високо кръвно налягане), която драматично увеличава риска от инсулт ако се остави нелекувана. Захарният диабет в началните му фази също не се усеща и 'нито сърби, нито боли', подобно на холестерола и високото кръвно.

Смятате ли, че Държавата, в лицето на ОПЛ, е обезпечила здравето ни с профилактичните прегледи по НЗОК? И ако не - защо?

НЗОК осигурява профилактични прегледи и изследвания за мъже и жени след определена възраст. Пакетите са доста базови по отношение на това какво включват като прегледи и изследвания, иначе идеята в никакъв случай не е лоша.

Кои са основните профилактични прегледи, които би трябвало да включим в ежегодната си грижа за здравето, за да сме спокойни, че сме направили необходимото?

Кардиолог, гастроентеролог, невролог, дерматолог и ендокринолог, за мъжете - уролог, за жените - гинеколог и образно изследване на млечните жлези. Също така е необходим определен минимум кръвни изследвания.

Има ли разлика в препоръките за профилактика според възрастовата група? Кога да изследваме себе си и нашите родители?

След 40 г. възраст прегледите при уролог и изследването на PSA (простат специфичен антиген) стават задължителни за мъжете, а при жените може да се обмисли провеждането на мамография. Може да се огледат артериите в различни зони на тялото за холестеролови плаки, както и вените на краката за венозна недостатъчност. Последният преглед се извършва от специалист по съдова медицина - ангиолог.

Как профилактичните прегледи могат да допринесат за ранното откриване на онкологични заболявания и какви са вашите резултати до момента?

При дългогодишните пушачи след 50г. възраст следва да се обмисли нискодозов КТ (скенер) на гръден кош за скрининг за рак на бял дроб. След 50 г. възраст е уместно провеждането на профилактична ректоколоноскопия и гастроскопия на всеки 5 години с цел скрининг за рак на дебелото черво. За последната година, при няколко нищо неподозиращи пациента, установихме полипи или рак на дебелото черво, както и нодули (възли) в белия дроб , при които е необходимо проследяване със скенер всяка година. Тук следва да се отбележи, че нашите специалисти по образна диагностика са изключително добре подготвени и имат много голям опит, както в разчитането на КТ изследвания на белия дроб, така и в образната диагностика на млечните жлези, т.к. това е едно от основните направления на работа в болницата. Вече стана дума за прегледите при уролог и изследването на PSA, което позволява да се установи най-честото раково заболяване при мъжете - карциномът на простатата. При жените, ежегодната цитонамазка и прегледът при гинеколог, позволяват ранното установяване на карцином на шийката на матката. Прегледът при дерматолог, съчетан с дерматоскопия, позволява различаването на безобидни бенки от такива, при които е необходимо повишено внимание и проследяване, както и ранното диагностициране на меланоми и други злокачествени новообразувания на кожата.

Какви са практическите стъпки, които хората могат да предприемат, за да интегрират редовните профилактични прегледи в живота си?

Да си изберат един месец в годината и ориентировъчна дата - например преди Коледа, когато да провеждат профилактичните си прегледи. Да живеят и да се хранят здравословно и разумно - с по-малко стрес, умерен прием на алкохол, полезна храна и избягвайки цигарен дим, поддържайки оптимално телесно тегло.

Как са организирани профилактичните прегледи във Вашата болница?

Центърът за профилактика на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост в София е специализиран в областта на превантивната медицина. Основната разлика спрямо стандартния подход за провеждане на прегледи, е че пациентът прави пълен преглед на здравния си статус с най-важните прегледи и изследвания, според неговия пол и възраст, в рамките само на един ден. Идва сутринта в 09:00 и си тръгва 15:00 като всичко предварително и на място е организирано от координатор. Липсва чакането пред кабинетите, лутането, объркването. За пациентите има обособена и изключително комфортна зона, където могат да провеждат времето свободно от прегледи и изследвания.

Можем ли в навечерието на Коледните празници да си подарим здраве?

С настъпването на празничния сезон, търсенето на идеалния подарък за нашите най-близки хора, се превръща в приоритет. Това са и моментите, когато често купуваме вещи, които не са наистина нужни или които бързо загубват стойност. Тази година може да помислим за друг тип подарък - грижа. И като най-хубавите подаръци, когато даваме, едновременно с това и получаваме - повече време с близките ни хора.

 

Подари профилактичен пакет с най-важните прегледи и изследвания на своите близки в Центъра за профилактика на здравето в Acibаdem City Clinic УМБАЛ Младост. През декември може да се възползвате от 20% отстъпка от стандартната цена на пакетите. Повече информация може да получите на 0895 584 221 или на acibademcityclinic.bg/mladost

С подкрепата на: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост