"Апостолът на българската свобода не може да бъде обявен за светец, защото е убил дете". Истинска буря предизвика това твърдение само преди няколко дни. Оказа се, че става въпрос за лично мнение на духовник, а не за официална позиция на Синода в отговор на призив, отправен от Националния фронт за спасение на България. Цитиран беше Протойерей Николай Георгиев.

Въпросът е поставян вече няколко пъти през годините от различни организации. През 1996 година алтернативният синод все пак извършва канонизацията, но този акт не е признат от Светия синод. Пред 2004 година се анулира, а иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий е насечена и изгорена.

Последното настояване за канонизиране е дело на партия НФСБ, която е част от коалицията Обединени патриоти и съответно - от управлението на страната. Според тях убийството е извършено, за да не бъде заловен и съответно провалено революционното дело, като до последните си дни Левски е преживявал тежко стореното. От партията припомнят, че Свети Димитър Солунски и Свети Георги Победоносец са пълководци, а бойното поле със сигурност не било "певческо дружество".