Не бих се съгласил да бъда министър на здравеопазването, смятам, че ще бъда много по-полезен в парламента, където се структурират нещата. Където има най-голяма възможност за течове, там трябва да се правят проверки. Това каза пред Нова тв д-р Александър Симидчиев, "Демократична България".

Според него в здравеопазването трябва да се направи аранжиране на рисковете и където има най-големи възможности за отклонения на средства, да се правят проверки.

За преговорите за съставяне на правителство д-р Симидчиев заяви, че са били основно за стиковане на отделните позиции.

"Доволен съм от тях, имаше консенсус по много въпроси. Трябва да имаме системен дизайн на здравната система, всеки в нея трябва да се стреми към максимално качество, минимални грешки и удовлетворени пациенти", категоричен е медикът.

Според него коалиционно споразумение ще има, но има още въпроси за доизчистване.

Като един от проблемите, по който трябва да се работи, д-р Симидчиев посочи, че количеството доплащане в момента е много голямо, почти 50%, то трябва да бъде минимализирано, а за спешни състояния няма как да има доплащане.

"Нужно е да се премине на по-добро ниво на профилактика и превенция", убеден е той.

Относно ваксинацията срещу COVID-19, д-р Александър Симидчиев заяви, че никога не е ставало дума ваксинацията да е задължителна, но за упражняване на някои професии би трябвало да се изисква ваксинация - домове за възрастни, спешна медицина.