"Явно епидемичният процес не стихва в този месец, когато всички очакваха да са по-малко заразените, напротив - те са повече - заразност има, вирусът продължава да си върши своята рабта" - това коментира пулмологът от МВР болница д-р Александър Симидчиев в Сутрешния блок на БНТ, след като днешната статистика показа, че 325 души у нас са заразени с коронавируса за 24 часа.

Той подчерта, че все още не се спазват основните мерки за безопасност. Например около една трета от хората носят маската си на брадичката и не покриват дори устата, още 20-25% я даръжат под носа.

"Така че поне половината носят маската неправилно, а голяма част изобщо не носят", отбеляза лекарят.

Той подерта, че наистина е проблем когато повече хора са в закрити помещения, на разстояние по-малко от 2 метра, защото тогава аерозолните частици остават много по-дълго време около нас.

"Това важи за всяко място, където хората са много наблизо, особено ако не носят предпазни средства, говорят силно, викат или пеят, защото тогава скоростта на въздуха от дихателните пътища навън е висока и така се отделят микроскопичните частички, които заразяват", каза още Симидчиев, като изтъкна, че чакалните в здравни заведения са досат опасно място като епидемичен риск.

"Далеч сме от рисковата зона да нямаме легла, проблемът е, че те трябва да бъдат оборудвани с апаратура и придружени със съответните компетентни специалисти, които да се грижат за пациентите. Истинският проблем ще настъпи някъде през октомври, когато ще започнат пиковите инфекции с другите респираторни вируси, които дават идентични оплаквания - хората ще имат температура, ще кашлят и няма да е ясно дали това е коронавирус или друг.  Вариантите са или да смятаме, че всички са болни от това или да тестваме всеки, което значи, че драстично ще се увеличат разходите", отбеляза специалистът, който наблегна, че трябва да продъжли информирането на обществото за опасността.

Д-р Симидчиев изтъкна, че е добре хората да си поставят профилактична ваксина срещу класическия грип, ако може още сега, защото е нужен поне един месец да се развие имунитет и така това ще се случи през септември и ще действа през грипния сезон.

В отговор на въпрос той уточни, че в момента още няма ваксини, "но ако планираме стратегически, могат те да се доставят по-бързо".

"Скептици винаги ще има, разумните ще предприемат каквото трябва", каза лекарят по повод противниците на имунизацията.

А за това дали би препоръчал учениците да се върнат в клас наесен, както планира МОН при спазване на определени мерки, Александър Симидчиев не даде категоричен отговор, но беше категоричен, че има различни възможности и със сигурност трябва да се съобщава на хората по достъпен начин за опасностите и нуждата от дистанция и маски, защото и в момента има хора, които не спазват тези изисксвания, което е "изключително неразумно".