"Ивермектин" вече е регистрирано лекарство за лечение на стомашно-чревна стронгилоидоза и в момента текат клинични проучвания дали да бъде регистрирано и за лечение на COVID-19. Всеки може да изказва мнение в процеса на изпитанията. Факт е, че, за да бъде регистрирано за употреба у нас, то се ползва като медикамент в няколко държави в ЕС като Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и няма как да има вредни странични действия, каквито мнения се изразяват напоследък. Абсурд е да се говори, че е токсично. Така коментира пред Kmeta.bg регистрацията на "Ивермектин" от Изпълнителната агенция по лекарствата хематологът Чавдар Ботев. Той подчерта, че Световната здравна организация го е квалифицирала като едно от най-полезните лекарства и това е лесно проверимо.

"Трябва да е известно, че говорим за някакви особености, когато едно лекарство не е одобрено за употреба за дадено заболяване, макар да помага. Някои лекарства се регистрират по значително по-занижени критерии - достатъчни са 500 души, върху които то е изпитвано. Такъв е случаят с "Ремдисивир". При "Ивермектин" хората, върху които е тествано, са десетки пъти повече", коментира д-р ВБотев.

След като "Ивермектин" е разрешен за употреба, лекарите по тяхна преценка могат да го изписват и за лечение на коронавирусната инфекция.

"Има достатъчно информация за действието на този медикамент върху COVID-1. Това че някоя група е казала, че нещо не работи, не означава, че е така. Едно лекарство работи, когато се взима по точно определена доза и през определен интервал. Последните, които излязоха с положително становище за медикамента, са испански лекари", допълни Ботев.