С какво ще запомним този ден?

С това, че социалните служби започват да отпускат помощи на пострадалите от наводненията.

С това, че в Италия започва суперпроцес срещу най-страховитите мафиоти.

Или пък така - Димитър Бербатов за първи път става треньор...в Етър.

Само 31 процента отговориха с "Да" на въпроса в днешната ни анкета: "Готови ли сте да се откажете от месо, за да спрете климатичните промени?". Причината да се допитаме до вас стана огласено от Европейската инвестиционна банка проучване, според което повечето европейци смятат да консумират по-малко месо като принос в борбата с промените.

Потърсихме за коментар проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант на Министерството на здравеопазването по "Хранене и диететика" и началник отдел "Храни и хранене" при Дирекция "Обществено здраве и здравен риск" към Националнен център по обществено здраве и анализи. Ето какво какво каза тя пред Елза Тодорова за ефекта върху човешкия организъм при отказ от месо.

При изключване на месото от хранителния прием съществуват определени рискове за здравето. Като например риск от дефицит на много важни хранителни вещества, които трудно и с много добро познаване на останалите групи храни и добра комбинация бихме могли да си доставим. Едно от изключително ценните качества на месото е това, че съдържа лесно усвоим белтък, богат на всички незаменими аминокиселини и най-добрият източник на хемово желязо. Проф. Дулева напомня, че за да се осигури растително желязо, което обаче се усвоява по-трудно, е необходима консумация на много големи количества растителна храна.