С какво ще запомним този ден?

С това, че увеличение на случите на COVID у нас има, но нужда от затягане на мерките - не.

С това, че останалите респираторни вируси отстъпиха място на коронавируса - в България тази година още няма грип "А" или "Б".

Или пък така - Люис Хамилтън ще продължи да кара за "Мерцедес".

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Каква я мислехме, каква стана?

В първия уикенд след отварянето на големите търговски центрове у нас, техните собственици са обнадеждени, че има доста хора, но със сигурност не са толкова, колкото са били през януари и февруари миналата година. Това разказа пред Dir.bg Манол Гойгаджиев, председател на Българската асоциация на ритейл центровете и представител на два от столичните молове.

"Това, което забелязваме е, че хората са много по-дисциплинирани, идват при нас с лист на желаните покупки и купуват таргетирано. Няма го безразборното разкарване по магазините. Но от гледна точка на трафик, има хора, но не е това, което беше през миналата зима, януари и февруари. Обнадеждени сме и силно се надяваме нещата да вървят в положителна посока", каза Гойгаджиев.

По думите му отстъпките в момента достигат до 70%, но проблем за търговците на модни марки остава, дали ще успеят през февруари да продадат достатъчно от зимната колекция, така че да съберат финансов ресурс, за да купят пролетно-лятната колекция. В управляваните от компанията NEPI Rockcastle два търговски центъра само няколко магазина не са успели да отворят от 1 февруари.

А на въпроса имаше ли проблем със спазването на мерките през този уикенд, Манол Гойгаджиев обясни следното: "Бяхме изключително много проверявани от различни институции. Не видяхме значителни проблеми със спазване на мерките. Това, което отчитахме, е че тинейджъри все още се опитват да влязат в търговския център без придружител. Някои хора не бяха нааясно, че трябва да се носи маска, вместо шал, и бяха връщани. Със сигурност не сме забелязали големи струпвания. Като цяло хората са по-дисциплинирани, не виждаме проблемите, които виждахме по време на отварянето след първия локдаун".

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic