С какво ще запомним този ден?

С това, че храните в целия свят достигнаха най-високи цени от седем години насам.

С това, че Брюксел открива наказателно производство срещу България - не е въвела новите европейски правила за далекосъобщенията.

Или пък така - на Григор Димитров може да се наложи да играе не един, а цели два мача за ден в Австралия.

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Каква я мислехме, каква стана?

Само 18% от вас отговориха с "Да" на въпроса "Планирате ли отсега лятната си почивка?"

Спад на ранните записвания за лятна почивка в чужбина и търсене предимно на така наречените холидей почивки, вместо на екскурзионни програми - тaкава тенденция през февруари в условията на пандемия очерта пред Dir.bg Васил Щерев, ръководител на отдел в туристическа агенция "Солвекс". Фирмата е член на Българската асоциация на туристическите агенции.

"По-голям процент от записалите се избират холидей почивките. Това е логично, от гледна точка на това, че при екскурзионните програми все още не е ясно кои забележителности и при какви условия ще бъде разрешено да се посещават. Преди не беше така, една голяма част от хората, които търсеха записвания за великденските и майските празници, избираха екскурзионни пътувания.

Холидей почивката представлява почивка с 3-4 нощувки в чужбина. Избирате си хотел, туроператорът ви организира нощувката и полета, и има една или две екскурзии, които са обиколни. А под екскурзионни програми разбираме: отивате в Рим или в Париж, и цялата ви програма е под формата на посещение на различни забележителности.

В момента голяма част от клиентите ни избират почивки в България - или уикенди, или за 3-4 нощувки. Една част от тях са за ски курортите, но също така има интерес и към лятото, ранни записвания за определени хотели и комплекси по морските курорти", обясни Васил Щерев.

Според него раздвижване на пазара може да се очаква в средата на март, когато освен настъпване на края на зимата ще има и повече яснота за условията, при които хората ще могат да пътуват в други държави. 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic