С какво ще запомним този ден?

С това, че делото за "Царските конюшни" завърши с оправдателни присъди.

С това, че няколко държави купиха физиологичен разтвор вместо КОВИД ваксини.

Или пък така - Кремъл предупреди Европейският съюз да не обвързва бъдещето на отношенията си с Русия със съдбата на Навални. 

Каква я мислехме, каква стана?

Само 7% от вас отговориха с "Да" на въпроса ни "Ще купите ли картина с лика на политик от съвремието ни?". Повод да ви попитаме това стана картина на художника Симеон Кръстев, на която са изобразени премиерът Бойко Борисов и президентът Александър Вучич в момент, в който наблюдават работата по строителството на газопровода "Балкански поток". Картината е нарисувана по проект, възложен от фирмата-строител, а поръчителят е искал да има фигури, разказа пред bTV художникът Симеон Кръстев.

Dir.bg потърси мнението на друг художник, Павел Митков, който пожела да поздрави колегата си Симеон Кръстев за положения труд. "Усмихнах се, като видях всичко това, защото то ми създаде някакво настроение. Човекът е положил труд, нарисувал е нещо, най-вероятно е било поръчкова работа. Независимо какъв е сюжетът, кой присъства на тази картина, всеки човешки труд трябва да бъде уважаван и аз лично го подкрепям с тази картина. Даже мислех да намеря телефонния му номер, да му се обадя и да кажа, че независимо от многото критики, които търпи, аз подкрепям и се радвам на такива неща".

Според Павел Митков не може да се говори за завръщане към стила "социалистически реализъм". По думите му всичко ново е добре забравено старо.

"Не очаквам да започнат да се рисуват картини масово, както по времето на социализма, които по поръчка отразяват създаването на заводи, на определени групи хора, които нещо откриват, нещо правят. В никакъв случай. Същевременно това е един период от творчеството, на което сме станали свидетел и който е част от историята. Той е много интересен, независимо че отразява не толкова културните и духовните норми на обществото, колкото някакви виждания на определени течения във времето", каза Митков.