От 15 септември насам, за по-малко от месец, четири пъти е скочил ръстът на учениците в карантина заради COVID-19.

"От началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и четири пъти са се увеличили карантинираните ученици. Имаме това нарастване, което очаквахме", съобщи по БНТ служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Той призна, че го притеснява ниското ниво на ваксинираните учители, защото от началото на учебната година има много бавно нарастване на дела на ваксинираните учители. "През ваканцията, през август, те нараснаха с около 10 процента, а сега имаме едно задържане, което не е добре", коментира образователният министър.

Към момента, без Габрово, тъй като днес ще стане ясна цялата картина там, има 515 паралелки, които са в дистанционно обучение в страната, както има и 24 групи в детските градини. Сега най-тревожни са данните в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана и е доста пъстра картината в България.

Габрово вече е в тъмночервената зона и от днес е поредната област с по-драстично затягане на мерките. Там училищата ще излязат в ротационен принцип на обучение. В Габрово в клас остават да учат през тази седмица учениците от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и 12-и клас. През тази седмица в Габрово пети, шести, девети, десети и 11-и клас ще са в дистанционно обучение, а през следващата седмица ще са обратно в училище. Наложи се да приложим този по-тежък вариант заради по-голямата заболеваемост в Габрово, обясни министър Денков и уточни, че тези мерки там са за тази и за следващата седмица.

Във Враца има много нисък дял на карантинирани ученици, което е добре, но се вижда много голяма динамика в градовете по разпространението на COVID-19, отбеляза образователният министър.

Той съобщи, че има решение за родителите, които ще останат с децата си до 14 години вкъщи, и ако родителите си вземат неплатен отпуск, могат да кандидатстват по програма към Министерството на труда и социалната политика. За едно дете, останало вкъщи в дистанционно обучение, родителите ще получават една минимална работна заплата, а за двете деца - една заплата и половина.

"Дълбоко убеден съм, че в населените места и в училищата, в които се спазват мерките, в училищата ще се учи на място, а там, където не се спазват мерките, ще се разболяват и ще излизат в дистанционно обучение. Това е, което се случва в момента", коментира каква е ситуацията в страната с разпространението на COVID-19, министър Николай Денков.

Той призна още, че тестове за децата в училище има, но родителите не са съгласни с прилагането им.