С ритуали за здраве и благополучие и с участието на екип на "Конна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) в кв. "Бенковски" бе отбелязан Тодоровден. Празникът се чества и на други места в страната, преде БТА.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>

Празникът започна около 10:30 ч. на площад "Биримирци" с молебен за здраве. Единадесет коне, от които три бели и осем кафяви, се включиха в тържествата. За доброто настроение допринесе и представителният оркестър на МВР.

Снимка: БТА

Граждани се присъединиха към празненствата, за да се порадват на конете и да научат повече за традициите. Възрастна жена в ролята на стопанка раздаде погача и кравайчета на конните полицаи. Тя поръси присъстващите с жито. Сред тях имаше и именици. Здраве и късмет за цялото семейство си пожела Тодор, за който празникът е двоен, защото и дъщеря му носи името Теодора. За първи път сме на празника в "Бенковски", очакваме най-много да видим конете, посочи именикът. Здраве, щастие и успех си пожела Дарина. Тя сподели, че и друг път е присъствала на конните демонстрации, но никога не е яздила кон, освен пони в детските си години. Възрастна жена на име Ангелина изрази надежда за здраве и късмет на всички хора и на страната ни по случай празника.

Снимка: БТА

Здраве, щастие и много любов пожела и директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. Този празник е свързан и с нашата конна полиция в отдел "Специализирани полицейски сили". Конете използваме предимно за опазване на обществения ред в централна градска част на София. Те са специфични животни и изискват специална подготовка на полицаите. Трудно е съвместяването на длъжността полицай и водач на служебно животно, отбеляза Николов. Той каза, че броят на конете варира, но има достатъчно, за да бъде обезпечен общественият ред в София.

Снимка: БТА

Празникът продължи със състезания на стадиона в кв. "Бенковски".

В Конната база на парк "Езеро" в Бургас също се провеждат традиционни конни надскачания. Събитието е по повод днешния празник Тодоровден, познат още като Конски Великден, на който се почитат коневъдството и конния спорт. Организатор е Клуб по конен спорт "Кан Крум-Бургас". Конете и състезателите демонстрират умения по прескачане на препятствия, паркур, и участват в кушии.

Снимка: БТА