Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. "Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" - четем в Библията.

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът - Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват ги, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

Допълнителен транспорт за софиянци

Заради възпоменанието за Задушница Столичната община осигурява допълнителен транспорт по част от линиите на градския транспорт. Това съобщи пресцентърът на общината.

Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут: ж.к. "Борово" - кв. "Орландовци".

Ще има и временна автобусна линия 83 А за гробищния комплекс "Бакърена фабрика" с маршрут - от Зоопарка по маршрута на автобусна линия 83, до бул. "Ломско шосе", наляво по бул. "Ломско шосе", наляво по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута двупосочно.

Разкрива се временна автобусна линия 108 А за гробищния комплекс "Бакърена фабрика" с маршрут - от ж.к. "Люлин 5" по стария маршрут на автобусна линия 108, до ул. "Бели Дунав", надясно по ул. "Хан Кубрат", наляво по ул. "Христо Силян,ов", наляво по бул. "Ломско шосе", наляво по ул. "Бели Дунав" и по ул. "Хан Кубрат" по маршрута, двупосочно.

Ще има и временни автобусни линии за обслужване на гробищните комплекси "Централни гробища" и "Малашевски гробища".

"Пътна полиция" при СДВР ще насочва автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси, в района на Централните гробища - по платната на ул. "История Славянобългарска" и ул. "Заводска"; в района на гробища "Бакърена фабрика" - по платната под подлеза на ул."Адам Мицкевич"; в района на гробища "Малашевци" - по платната на ул. "Резбарска" между ул. "Васил Кънчев" и бул. "Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. "Жак Дюкло".