Съдът гледа днес мярката за задържане на индийския гражданин, който беше задържан за агресивно поведение по време на редовен полет на авиокомпания "Еър Франс" на 3 март.

Все още не е приключило разследването на инцидента, затова не може да се каже дали е терористичен акт или става въпрос за аерофобия, заяви Христо Щерионов, директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", пред БНТ.

"Към момента става дума за буйстващ пътник. Трябва да се има предвид, че буйстващ пътник по принцип може да създаде сериозни предпоставки за безопасността на полетите и съответно неговите действия могат да се приравнят към терористичен акт", поясни той.

На базата на действията на тези буйстващи пътници могат да бъдат привлечени като обвиняеми, както е в случая. Дори и за пушене в салона на самолета пасажер може да бъде привлечен като обвиняем, предупреди директорът на "Гражданска въздухоплавателна администрация".

"Това не са безобидни действия, които всеки може да извършва на борда", предупреди той.

На първо място при такъв инцидент старшата стюардеса е необходимо да докладва на командира за обстановката. Мерките, които тя трябва да предприеме: да успокои пътника, ако е възможно, да предприеме мерки за неговата изолация, която трябва да не близо до аварийни изходи и входни врати. Трябва да се обясни на пътника, че той носи наказателна отговорност за предприетите действия и ако не се успокои, да бъде уведомен, че всички разходи за принудителното кацане на самолета ще бъдат предявени към него.

При искане на командира се осигурява коридор за кацане на най-близкото летище и се изискват действията на летищните служби за сигурност. Това искане от страна на командира се взема след доклад на кабинния състав. Когато става дума за чужд гражданин и чуждо въздухоплавателно средства, тогава задължително се уведомяват консулските служби и посолствата.